Israel: Prima vizită a unui șef de guvern indian

Narendra Modi a început marți o vizită "istorică" de trei zile în Israel, prima a unui șef de guvern indian, care traduce relațiile strânse dintre cele două țări legate prin mai multe contracte militare, transmite AFP.

La coborârea din avion, Narendra Modi a fost întâmpinat pe covorul roșu de către prim-ministrul Benjamin Netanyahu și alți demnitari israelieni.

Cei doi lideri s-au îmbrățișat cu căldură și s-au angajat în alocuțiunile lor să acționeze împreună în domeniile securității, agriculturii și energetic.

Premierul indian a calificat vizita sa ca "inedită", în timp ce Benjamin Netanyahu a apreciat că este "istorică".

"Așteptăm de 70 de ani, este într-adevăr o vizită istorică", și-a exprimat satisfacția prim-ministrul israelian.

Cei doi oameni politici urmau să ia parte la un dineu privat în cursul serii, după care, miercuri, vor continua discuțiile.

La Ierusalim, prim-ministrul indian a vizitat Yad Vashem, Memorialului Victimelor Holocaustului.

Vizita liderului indian are loc în contextul în care Israelul caută aliați în cadrul instituțiilor ONU și noi parteneri comerciali.

La rândul său, India s-a angajat într-un program de investiții în valoare de mai multe miliarde de dolari pentru modernizarea echipamentelor sale militare în fața Pakistanului și Chinei, principalii săi rivali din regiune.

New Delhi este cel mai mare importator mondial de armament, iar Israelul a devenit unul dintre principalii săi furnizori. Potrivit presei israeliene, vânzările de arme israeliene către India se ridică la peste un miliard de dolari anual.

Cu ocazia vizitei în Israel, Narendra Modi nu se va întâlni cu lideri palestinieni. În luna mai, el a avut o întrevedere, la New Delhi, cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas.

India și-a exprimat tradițional sprijinul pentru crearea unui stat palestinian și a refuzat multă vreme să stabilească relații diplomatice cu Israelul.

Potrivit AFP, vizita premierului indian coincide cu împlinirea a 25 de ani de la schimbul de ambasadori între cele două țări.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acest mesaj va produce un cutremur în România

2 Cum se spală banii negri în Famiglie / Ilie Sârbu și-a luat apartament de două milioane de lei. Fiica Daciana i-…

3 Documente / „Pute rău! Miros de cătușe cu o duhoare puternică de corupție la achiziția celor 115 milioane de măș…

4 VIDEO Priviți, despre Armata Panterelor Negre care patrulează pe străzile orașelor din America nu vorbește nim…

5 BREAKING A explodat prima bombă în București! Robert Negoiță, primarul sectorului 3, anunță că nu va candida p…