Israel recunoaște „posibilitatea puternică” a împușcării unei jurnaliste faimoase

Israel recunoaște „posibilitatea puternică” a împușcării unei jurnaliste faimoase

Pentru prima dată, armata israeliană a recunoscut luni "o posibilitate puternică" de a fi ucis-o, dar nu în mod deliberat, pe jurnalista canalului panarab Al-Jazeera Shireen Abu Akleh, o recunoaştere incompletă denunţată de familia şi susţinătorii acesteia, comentează AFP, citată de Agerpres.

Jurnalista a fost ucisă din greșeală FOTO EPA EFE

Vedetă a canalului Al-Jazeera, jurnalista americano-palestiniană a fost împuşcat mortal la 11 mai în timp ce acoperea o operaţiune militară israeliană în tabăra palestiniană Jenin, un bastion al facţiunilor armate palestiniene din nordul Cisiordaniei ocupate, unde o unitate specială încerca să aresteze "suspecţii", ceea ce a dus la ciocniri armate.

Au respins în mod constant această acuzație

După moartea lui Shireen Abu Akleh, echipată cu o vestă antiglonţ pe care era scris "presă" şi cu o cască de protecţie, Autoritatea Palestiniană şi angajatorul ei Al-Jazeera au acuzat imediat armata israeliană că a ucis-o. Israelul a respins în mod constant această acuzaţie, în pofida unor anchete jurnalistice şi a unui raport al ONU care a concluzionat că a fost un tir israelian, excluzând, totuşi, că a fost deliberat.

Luni, armata israeliană a publicat "concluziile finale" ale anchetei sale şi a recunoscut că unul dintre soldaţii săi a tras într-adevăr în direcţia jurnalistei, înşelându-se asupra identităţii ei:

"Există o mare posibilitate ca doamna Abu Akleh să fi fost lovită accidental de un tir al armatei israeliene care viza suspecţi identificaţi ca fiind indivizi palestinieni înarmaţi". Armata a spus că a studiat succesiunea evenimentelor "cronologic", a analizat locurile, înregistrările video şi audio de la faţa locului, a efectuat o "simulare a scenei" şi că "experţi israelieni" au efectuat o analiză balistică a glonţului, la 2 iulie, în prezenţa unor reprezentanţi ai "Comitetului SUA de coordonare a securităţii pentru Israel şi Autorităţii Palestiniene".

Moartea ei nu a fost intenționată

Din cauza "stării proaste a glonţului", identificarea originii acestuia a fost "dificilă", a subliniat armata în raportul său, spunând că nu are certitudinea "neechivocă" a originii tirului fatal jurnalistei.

La fel ca armata israeliană, Statele Unite au ajuns la concluzia că Shireen Abu Akleh fost "cel mai probabil" victima unui tir de pe o poziţie israeliană, fără a avea motive să creadă că moartea ei a fost intenţionată.

"Soldatul nu căuta să ţintească un jurnalist Al-Jazeera sau un jurnalist în general. (...) Soldatul şi-a identificat greşit ţinta şi îi pare rău pentru asta", a declarat luni un înalt responsabil militar israelian în timpul unei briefing cu presa. "Nu ar fi trebuit să se întâmple, nu a făcut-o în mod deliberat", a adăugat el.

Jurnalista a fost împușcată în ceafă

Acest responsabil a indicat că soldatul, postat la aproximativ 200 de metri în spatele jurnalistei, nu-i văzuse inscripţia "presă" pe partea din faţă a vestei sale antiglonţ. El a spus că jurnalista a fost împuşcată în ceafă. La rândul său, biroul procurorului militar israelian a anunţat luni că "nu există nicio suspiciune de act criminal care să justifice deschiderea unei anchete penale de către poliţia militară", deşi există o "probabilitate mare" ca Shireen Abu Akleh să fi fost ucisă de soldaţi israelieni.

"Faptele şi anchetele dovedesc că Israelul este vinovat, că Israelul a ucis-o pe Shireen şi că Israelul este cel care trebuie să poarte responsabilitatea crimei sale", a reacţionat Nabil Abu Rudeineh, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas care a avut a organizat funeralii naţionale la Ramallah în onoarea jurnalistei.

Al-Jazeera condamnă reticenţa forţelor de ocupaţie israeliene

Canalul Al-Jazeera a denunţat concluziile anchetei, spunând că "această mărturisire din vârful buzelor nu este altceva decât o încercare a forţelor de ocupaţie israeliene de a scăpa de responsabilitatea lor penală".

"Al-Jazeera condamnă reticenţa forţelor de ocupaţie israeliene de a-şi recunoaşte în mod explicit crimele şi încercările lor de a eluda urmărirea penală a autorilor", a adăugat canalul într-un comunicat. Familia Abu Akleh, care s-a întâlnit cu secretarul de stat american, Antony Blinken, la Washington în iulie, a acuzat luni într-un comunicat autorităţile israeliene că "evită să îşi asume responsabilitatea pentru uciderea" jurnalistei.

Nu este o investigație, este o mușamalizare

"Rămânem profund răniţi, frustraţi şi dezamăgiţi", a subliniat familia, cerând Statelor Unite să efectueze o anchetă "credibilă". "Recunoaşterea vinovăţiei de către forţele armate israeliene vine prea târziu şi este incompletă", a acuzat Sherif Mansour, responsabil pentru Orientul Mijlociu al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor, la New York.

"Salutăm ancheta Israelului asupra acestui incident tragic şi subliniem din nou importanţa determinării responsabilităţilor în acest caz", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-un comunicat. ONG-ul israelian anti-colonizare B'Tselem a calificat concluziile armatei israeliene o "mărturisire falsă". "Nu este o investigaţie, este o muşamalizare. Nu este o greşeală, este o politică", a deplâns ONG-ul, citat de AFP.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”