Israelul a avizat un nou proiect de colonizare care ar secţiona zonele palestiniene ale Ierusalimului

Israelul a avizat un nou proiect de colonizare care ar secţiona zonele palestiniene ale Ierusalimului

Un organism municipal din Ierusalim a avansat luni un plan controversat pentru un nou cartier evreiesc care ar rupe legătura dintre zonele palestiniene ale oraşului, despre care adepţii unei soluţii cu două state susţin că este esenţială pentru ca acest cadru să fie viabil, potrivit sursei citate.

Planul de construire a 1.4000 de locuinţe într-o zonă cunoscută sub numele de „Apeductul Inferior” la nord-vest de Betleem, a fost avansat de Comitetul de planificare şi construcţie al districtului Ierusalimului.

Noul cartier se va întinde pe ambele părţi ale Liniei Verzi şi va conecta cartierele evreieşti din Ierusalimul de Est: Givat Hamatos şi Har Homa. De asemenea, va împiedica tranzitul dintre cartierele palestiniene Beit Safafa şi Sur Baher şi va bloca legătura palestiniană între Ierusalimul de Est şi Betleem.

Grupurile de stânga care susţin o soluţie cu două state susţin că contiguitatea între zonele palestiniene din Cisiordania şi Ierusalimul de Est este esenţială pentru ca un viitor stat să fie eficient.

Însă guvernul israelian consideră că zonele Ierusalimului de pe ambele părţi ale Liniei Verzi fac parte din capitala sa nedivizată, iar grupurile naţionaliste se folosesc de această politică pentru a face presiuni în vederea construirii de cartiere evreieşti în Ierusalimul de Est anexat de Israel, pentru a zădărnici înfiinţarea unui stat palestinian.

Primarul israelian al Ierusalimului, Moshe Lion, afirmă că noul plan este necesar pentru extinderea spaţiilor locative.

Autoritatea Palestiniană condamnă ferm activităţile israeliene de colonizare, avertizând că acestea afectează perspectivele relansării procesului de pace.

Uniunea Europeană a condamnat vehement, într-un raport publicat săptămâna trecută, continuarea de către Israel a activităţilor de colonizare în Cisiordania şi în Ierusalimul de Est, avertizând că aceste acţiuni au efecte „grave” asupra relaţiilor cu palestinienii şi asupra soluţiei coexistenţei a două state.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...