Israelul a folosit cu succes, pentru prima dată, „praștia lui David“ împotriva rachetelor din Gaza

Israelul a folosit cu succes, pentru prima dată, „praștia lui David“ împotriva rachetelor din Gaza

Sistemul de apărare antiaeriană „praștia lui David“ a reușit să doboare miercuri o rachetă din Fâșia Gaza, a declarat o sursă militară, marcând astfel prima interceptare în lumea reală a bateriei.

Sistemul comun americano-israelian de apărare antirachetă David's Sling FOTO: Twitter

Racheta a fost una dintre cele trei lansate spre Tel Aviv în jurul orei 14:20, când teroriștii Jihadului Islamic au lansat un răspuns la ofensiva israeliană care a început marți înainte de zorii zilei. Forțele de apărare israeliene au declarat că cel puțin 286 de rachete au fost lansate asupra Israelului miercuri după-amiază, iar peste 60 au fost interceptate de Iron Dome. Trei au căzut în zone populate, în timp ce restul au căzut în Gaza sau au aterizat în zone deschise, potrivit timesofisrael.com.

Celelalte două rachete lansate spre Tel Aviv au aterizat în zone deschise, inclusiv în mare.

Ulterior, IDF a confirmat într-o declarație utilizarea cu succes a sistemului David's Sling.

Se așteaptă ca David's Sling, cu rază medie de acțiune, să umple un gol în sistemul de apărare antirachetă al Israelului, care include Iron Dome, cu rază scurtă de acțiune, și sistemul Arrow, conceput pentru a intercepta rachete balistice cu rază lungă de acțiune.

Cupola de Fier a redesenat contururile conflictelor dintre Israel și Gaza de când a fost lansată pentru prima dată în urmă cu peste un deceniu, în timpul unui conflict similar cu enclava palestiniană. Până în prezent, bateriile Iron Dome au fost principala armă defensivă folosită împotriva rachetelor lansate asupra Israelului din Gaza sau Liban, inclusiv la distanțe medii.

În 2020, IDF a efectuat un exercițiu major de apărare aeriană care a inclus testarea unei noi versiuni a praștii lui David. În cadrul testului, sistemul de apărare antirachetă a fost confruntat cu rachete balistice, care urmează o traiectorie fixă și predeterminată, precum și cu rachete de croazieră, mai greu de lovit.

Cu doi ani mai devreme, armata nu a reușit să doboare rachete din Siria cu ajutorul sistemului David's Sling.

IDF a declarat la momentul respectiv că decizia de a activa David's Sling a fost bună, dar sistemul de apărare nu a reușit să intercepteze rachetele din motive tehnice care nu au putut fi publicate din motive de securitate. Aceste rachete au căzut în cele din urmă în interiorul teritoriului sirian.

Armata a declarat în 2018 că lecțiile pe care le-a învățat din acel incident - prima utilizare operațională cunoscută a praștiei lui David - "vor fi implementate în sistemul de apărare aeriană".

Potrivit Israelului, salba asupra Tel Avivului a fost trasă de Jihadul Islamic, un grup susținut de Iran despre care se crede că are o serie de rachete mai puțin avansate decât Hamas.

FDI a lansat operațiunea surpriză marți dimineața devreme, asasinând în mod țintit trei înalți oficiali ai Jihadului Islamic, lovituri aeriene în care au mai murit alte 10 persoane.

Jihadul Islamic, precum și așa-numita Cameră de operațiuni comune a diferitelor facțiuni teroriste palestiniene din Fâșia Gaza - care include atât Hamas, cât și Jihadul Islamic - au promis un răspuns la atacurile aeriene mortale. Surse din cadrul IDF au declarat miercuri că, până în prezent, Hamas nu a participat la tirurile de rachete spre Israel.

Loviturile de miercuri din Gaza au ridicat la 20 numărul de morți palestinieni în timpul operațiunii israeliene.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...