Israelul are planuri de a inunda tunelurile de sub Gaza cu apă din mare

Israelul are planuri de a inunda tunelurile de sub Gaza cu apă din mare

Israelul a asamblat un sistem de pompe de mari dimensiuni cu ajutorul cărora ar putea inunda cu apă de mare ampla reţea de tuneluri a mişcării palestiniene islamiste Hamas de sub Fâşia Gaza, relatează dpa, citând presa din SUA.

Armata israeliană distruge cu bombardamente tunelurile din Gaza FOTO PROFIMEDIA

Wall Street Journal a citat luni oficiali guvernamentali americani potrivit cărora nu se ştie dacă guvernul israelian intenţionează să folosească această tactică. Israelul nu a luat o decizie finală, dar nici nu a exclus un astfel de plan, au spus oficialii citaţi, scrie Agerpres.

Forţele israeliene au finalizat instalarea pompelor la nord de tabăra de refugiaţi Al-Shati la jumătatea lunii noiembrie, au precizat aceştia. Au fost instalate cel puţin cinci pompe, care pot aduce apă din Marea Mediterană, direcţionând mii de metri cubi pe oră în tuneluri, care ar fi inundate în termen de câteva săptămâni, conform presei.

Prin această tactică, Israelul ar putea distruge tunelurile şi să-i scoată pe terorişti din ascunzătorile lor subterane. Pe de altă parte, au notat oficialii americani, acest lucru ar ameninţa alimentarea cu apă a Fâşiei Gaza.

Israelul a informat iniţial SUA în legătură cu această opţiune la începutul lui noiembrie, ceea ce a lansat o discuţie privind raportul dintre fezabilitate şi impactul acesteia asupra mediului şi respectiv valoarea în plan militar a eliminării tunelurilor , a mai consemnat WSJ.

„Nu suntem siguri cât succes va avea pomparea, deoarece nimeni nu cunoaște detaliile tunelurilor și a terenului din jurul lor”, a declarat pentru Wall Street Journal o persoană familiarizată cu planul. „Este imposibil să știm dacă va fi eficient, deoarece nu știm cum se va scurge apa de mare în tuneluri în care nimeni nu a mai fost înainte.”

Armata israeliană a afirmat că a descoperit peste 800 de braţe de tunel de la începutul războiului din Gaza, iar duminică a spus că circa 500 dintre acestea au fost deja distruse.

Unele dintre ele erau legate de facilităţi strategice subterane ale Hamas, a menţionat armata într-un comunicat. Mai mulţi kilometri de astfel de rute subterane au fost distruse. Informaţia nu a putut fi verificată în mod independent.

Armata israeliană îi îngroapă pe luptătorii Hamas în tuneluri

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, Lt-Col Peter Lerner a declarat pentru „The Sun“ că de la începutul războiului, a identificat 800 de puncte de acces în tuneluri și au distrus aproximativ 500.

„Am dezvoltat multe tehnologii diferite în ultimii zece ani. Deși Hamas consideră că războiul subteran poate fi un avantaj, acesta poate deveni cu ușurință o capcană mortală. Îi îngropăm efectiv – sau cel puțin unele dintre capacitățile lor. Tzahal folosește o serie de dispozitive pentru a distruge părți ale așa-numitului sistem de tuneluri din Gaza. În primul rând, dronele detectează structurile ascunse înainte ca avioanele să elimine apărările mai adânci cu bombe care se îngroapă înainte de a exploda.

Buldozerele blindate au curățat zonele de deasupra tunelurilor, în timp ce câinii de urmă, vehiculele fără pilot și roboții sunt folosiți pentru a explora subteranul. Iar noile „bombe burete” de înaltă tehnologie – dispozitive chimice care creează o explozie de spumă care se solidifică într-o barieră etanșă pentru a sigila intrările – sunt concepute pentru a lăsa trupele Hamas să moară de foame sau să se sufoce. IDF a găsit capcane în tuneluri , case și pe rutele de transport“, a explicat Peter Lerner.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?