Israelul declară oficial ilegale şase ONG-uri palestiniene calificate recent drept teroriste

Israelul declară oficial ilegale şase ONG-uri palestiniene calificate recent drept teroriste

Armata israeliană a semnat duminică o serie de decrete prin care declară "ilegale" până în Cisiordania ocupată şase ONG-uri palestiniene plasate recent pe lista de "grupări teroriste", o măsură care ar urma să complice şi mai mult activitatea acestor organizaţii, relatează AFP.

La 22 octombrie, Ministerul Apărării a anunţat că a plasat şase ONG-uri palestiniene, dintre care unele activează pentru apărarea drepturilor omului şi a drepturilor deţinuţilor, pe lista neagră din cauza presupuselor legături cu Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPEP), un grup marxist considerat drept "terorist" de către SUA şi Uniunea Europeană.

Amnesty International, Human Rights Watch şi numeroase organizaţii israeliene şi-au exprimat imediat regretul pentru această decizie, care ar putea avea drept consecinţă blocarea finanţării respectivelor ONG-uri, unele dintre ele primind fonduri europene, şi limitarea deplasărilor membrilor lor.

Comandantul Yehuda Fox, şeful armatei israeliene pentru Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel, a implementat duminică această măsură prin decrete care declară aceste organizaţii drept "ilegale" deoarece "fac parte" din FPEP şi "pun în pericol securitatea statului Israel".

Cele şase ONG-uri, care susţin că nu au acces la probele împotriva lor, au 14 zile la dispoziţie pentru a ataca în apel această decizie, subliniază decretele.

Serviciul secret intern israelian, Shin Beth, a acuzat în mai aceste organizaţii că au deturnat fonduri "de la mai multe ţări europene" în favoarea FPEP, o sursă israeliană afirmând că au fost transferate "zeci de milioane de dolari" fără "ca vreun guvern să ştie unde au mers banii".

Însă un raport de 74 de pagini al Shin Beth despre acest caz - consultat în weekend de AFP şi la care a obţinut prima dată acces revista +972, o instituţie media palestiniană independentă - oferă puţine elemente care să susţină relaţiile dintre FPEP şi ONG-uri.

Dosarul se bazează pe interviuri cu Said Abedat, un "membru activ" al FPEP demis pentru deturnare de fonduri de către 'Health Work Committees', o organizaţie palestiniană pentru care lucra şi care nu face parte dintre cele şase ONG-uri calificate drept "teroriste".

În declaraţiile date poliţiei israeliene, Abedat afirmă că angajaţii acestor ONG-uri sunt în majoritate agenţi ai FPEP. Însă dosarul nu oferă nicio contraverificare a mărturiei acestui bărbat şi a altor trei persoane interogate în acest caz.

Cele şase ONG-uri neagă orice legătură cu FPEP.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”