Israelul desfășoară un batalion format exclusiv din femei, într-o operațiune secretă în inima Fâșiei Gaza

Israelul desfășoară un batalion format exclusiv din femei, într-o operațiune secretă în inima Fâșiei Gaza

Israelul a desfășurat un batalion format din cele mai bune, mai puternice și mai profesioniste femei soldați pentru a executa o „activitate specială” în inima Fâșiei Gaza, relatează The Sun.

Soldați israelieni la granița cu Fâșia Gaza FOTO EPA-EFE

Maiorul Shira, în vârstă de 29 de ani, comandantul acestui grup de elită, a descris misiunea lor în Fâșia Gaza ca fiind „un alt plafon de sticlă spulberat”.

Ea a declarat presei israeliene că a primit instrucțiuni de la comandantul batalionului mixt supranumit „Ghepard” să creeze o echipă formată numai din femei.

Maiorul Shira nu a putut dezvălui prea multe informații despre activitatea lor, rezumându-se să spună că unitatea lor specializată participă la lupte și contribuie cu informații militare.

„Nu am avut nicio problemă cu acest lucru: Luptăm alături de bărbați și în cooperare cu unități speciale. Acesta este un punct culminant, un alt plafon de sticlă care a fost spulberat”, a spus ea.

Maiorul Shira a adăugat că acesta este un moment important pentru ea și pentru echipa sa, atât în calitate de comandanți în IDF, cât și de femei.

„Am trecut prin sute de contrabande violente, iar tragerea nu este un lucru străin pentru noi, și totuși, intrarea în Gaza este diferită. În plus, avem o responsabilitate. O petiție pentru întoarcerea acasă a tuturor femeilor care luptă. Sunt foarte mândră de ele, pur și simplu își dau sufletul".

Căpitanul Panina, în vârstă de 26 de ani, fost ofițer de poliție, a primit, de asemenea, un rol important ca parte a acestui grup operativ.

La fel ca și maiorul Shira, ea crede că succesele batalionului lor deschid calea pentru viitoarele femei soldați din cadrul IDF.

„Când au început luptele, am făcut lucruri care nu au mai fost văzute niciodată în batalion. Am ajuns din sectorul egiptean în Gaza, care este o zonă de peste 200 km. "Este o nebunie. O forță mare a batalionului a ajuns la Holit pentru a ajuta, a evacua răniții și a lupta”.

La început am capturat o linie de apărare din învelișul Gaza, acest lucru nu s-a mai întâmplat până acum, a spus căpitanul Panina, adăugând: „este unul dintre cele mai înspăimântătoare, palpitante și semnificative evenimente. În final, când intri este un câmp de luptă”.

„Vezi, auzi și miroși totul. 7 octombrie a fost un punct de cotitură, tot ceea ce am trăit de atunci este complex. Sentimentele sunt amestecate, nu există nimeni în țară care să nu fi pierdut pe cineva sau să nu fi fost rănit”, a dezvăluit ea.

Ea a vorbit și despre despre „motivația nebunească” pe care o experimentează în prezent femeile combatante și a sugerat că războiul a schimbat atitudinea societății sale față de femeile care participă la luptă.

„Se pare că discuțiile și controversele care au fost auzite pe această temă până astăzi sunt similare cu faptele din teren. Reacțiile sunt incitante și emoționante, există mult interes”, spune căpitanul Panina.

„Vedem că atitudinea se schimbă, tranzităm așezările și vedem perspectiva cetățenilor. Primim multe reacții despre profesionalism, iar adevărul nostru este că ni se pare firesc, mai ales pe teren. Respirăm misiunea și operativitatea”, a spus maiorul Shira.

Deși femeilor li s-a permis să se alăture IDF ca soldați în 1948, după încheierea Războiului de Independență, femeilor li s-a interzis să ocupe astfel de poziții.

Politica a ținut până la sfârșitul anilor 1990, când femeilor li s-a permis să se alăture unităților de infanterie și corpului de artilerie.

La începutul și până la jumătatea anilor 2000, mai multe poziții le-au fost deschise - cum ar fi poliția militară, corpul de geniu și alte unități - deși se confruntau în continuare cu multă rezistență.

Acum, atitudinile s-au schimbat pe măsură ce Israelul își îndreaptă atenția spre anihilarea Hamas.

Acest lucru se întâmplă mai ales după ce o echipă de apărare formată numai din femei a reușit să elibereze un kibbutz la începutul luptelor împotriva Hamas.

În timp ce locotenent-colonelul Ben-Yehuda și echipa sa de 12 femei s-au apropiat de o bază Hamas din kibbutzul Sufa, în sudul Israelului, 50 de teroriști puternic înarmați au început să atace.

La momentul respectiv, s-a raportat că comandantul a ajuns față în față cu un terorist și l-a împușcat de la mică distanță. În realitate, a tras asupra teroriștilor care se aflau în exterior și erau împrăștiați în jurul bazei.

Au avut nevoie de 14 ore ca să securizeze baza.

Locotenent-colonelul Ben-Yehuda a declarat că acest rezultat a fost o dovadă că „nu mai există îndoieli cu privire la femeile soldați".

Ea a lăudat "contribuțiile semnificative" ale soldaților săi la câștigarea bătăliei și la uciderea a aproximativ 100 de teroriști, precum și la salvarea vieților răniților, efectuând evacuări cu elicopterul în timp ce se aflau sub foc.

„Antrenamentul și performanța [unităților de luptă feminine] pe câmpul de luptă au eliminat orice îndoială [cu privire la capacitatea lor]. Au luptat cu curaj, au salvat vieți și au devenit eroi".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?