Israelul numește o femeie judecător la un tribunal islamic, o premieră istorică

Israelul numește o femeie judecător la un tribunal islamic, o premieră istorică

Justiția israeliană a numit marți, pentru prima dată, o femeie judecător la unul dintre tribunalele sale musulmane, au anunțat oficiali israelieni, informează AFP.

Hana Khatib, magistrat originar din Tamra (nord), a fost numită 'cadiu', titlu atribuit judecătorilor din tribunalele islamice care judecă în principal cazuri de familie în cadrul comunității arabe israeliene musulmane.

Arabii israelieni, în marea lor majoritate musulmani, sunt descendenții palestinienilor rămași pe pământurile lor după înființarea statului Israel, în 1948. Ei reprezintă astăzi 17,5% din populație și susțin constant că sunt tratați ca cetățeni de mâna a doua.

Ministrul israelian al justiției, Ayelet Shaked, membră a partidului naționalist religios Căminul Evreiesc (Bayit Yehudi), a estimat că această numire 'ar fi trebuit făcută cu mult timp în urmă'. 'Este o veste excelentă pentru femeile arabe și pentru comunitatea arabă. Sunt încântată de această alegere și sper că va fi de bun augur pentru mai multe numiri de femei în aceste posturi', a adăugat ea.

Deputata arabă israeliană de opoziție Aida Touma-Sliman a salutat numirea 'istorică', la finalul unei lupte juridice îndelungate.

'Este timpul să credem în puterea femeilor arabe de a juca toate rolurile, de a ocupa poziții influente în societate și în stat și de a îndepărta obstacolele care se ridică pe drumul lor', a adăugat ea într-un comunicat.

În Israel, unde nu există separare între religie și stat, legile familiei — căsătoria, divorțul, moștenirea — sunt aplicate de tribunale religioase ale diferitelor comunități care compar în fața unor tribunale separate.

Statul evreu numără nouă tribunale islamice și 18 judecători, printre care Hana Khatib. Aceasta este prima femeie judecător în unul dintre aceste tribunale, nu doar musulmane, ci și druze, evreiești și creștine. Khatib va depune jurământul în următoarele săptămâni în fața președintelui Israelului, Reuven Rivlin.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...