Israelul pregătește o invazie de proporții în Gaza. Premierul Natanyahu a avertizat populația să părărească Gaza, carte „va fi transformată în ruine“

Israelul pregătește o invazie de proporții în Gaza. Premierul Natanyahu a avertizat populația să părărească Gaza, carte „va fi transformată în ruine“

Toate indiciile arată că Forțele de Apărare Israeliene pregătesc o invazie de proporții a Fâșiei Gaza după atacurile fără precedent ale Hamas de ieri. Premierul Netanyahu a avertizat populația să părăsească Gaza, fiindcă „va fi transformată în ruine“.

Israelul se pregătește să invadeze Fâșia Gaza FOTO Profimedia

Armata israeliană a anunţat că evacuează aşezări israeliene din zona de frontieră cu Gaza, pe fondul războiului cu organizaţia extremistă palestiniană Hamas, informează duminică agenţia DPA.

Mii de oameni urmează să fie duşi în alte locuri din Israel, a precizat duminică purtătorul de cuvânt al armatei israeliene Richard Hecht.

Armata a declarat drept zonă restricţionată zona din jurul fâşiei de coastă. Încă opt puncte au rămas în sudul Israelului unde armata căuta posibili atacatori, a spus Hecht. Gardul cu Fâşia Gaza a fost spart în 29 de puncte, toate acestea fiind acum sub control. Potenţialii noi atacatori sunt atacaţi din aer în aceste puncte, potrivit lui Hecht.

Aproximativ 300 de israelieni au fost ucişi în atacul devastator la scară largă lansat sâmbătă de Hamas, care este clasificată organizaţie teroristă de UE, SUA şi Israel. Aproximativ 1.600 de persoane au fost rănite.

Mulţi israelieni sunt ţinuţi ostatici în Gaza, inclusiv femei, copii şi cetăţeni în vârstă. Armata israeliană nu a putut furniza până acum cifre exacte.

"Vom oferi Hamas un răspuns foarte dur după acest atac inuman", a spus purtătorul de cuvânt al armatei. "Este o dimineaţă groaznică", a adăugat el.

Pierderi grele

Potrivit cifrelor militare, printre morţi se numără 26 de militari şi femei, inclusiv un general adjunct şi comandanţi superiori.

Hecht a declarat că instrucţiuni vor fi date populaţiei din Gaza înaintea atacurilor asupra ţintelor Hamas "pentru a evita daune colaterale". Dar nu va fi nicio evacuare de pe teritoriul palestinian, a precizat el. "Le vom spune să meargă spre nord, să meargă spre sud, să meargă spre est", a spus el.

În ceea ce priveşte o posibilă ofensivă terestră, purtătorul de cuvânt a declarat că toate opţiunile sunt pe masă. Punctele de trecere a frontierei în Gaza au fost distruse de Hamas, a spus el. "Nu ne grăbim să le redeschidem", a adăugat el.

Autoritățile politico-militare de prim rang ale Israelului s-a reunit, sâmbătă seară, 7 octombrie, pentru a stabili răspunsul ţării la atacurile organizate de Hamas.

Cabinetul a luat ”o serie de decizii operative cu scopul de a provoca distrugerea capacităţilor militare şi guvernamentale ale Hamas şi ale Autorităţii Palestiniene”, potrivit unei declaraţii transmise de Biroul premierului din Israel.

”Începem un război lung şi dificil. Războiul ne-a fost impus de un atac sângeros al Hamas”, a afirmat premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Lt. col. Jonathan Conricus, purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului, a declarat pentru CNN că ”multe sute”, posibil chiar o mie de luptători Hamas au fost implicaţi în atacurile surpriză de sâmbătă. Duminică, la ora locală 4.15, Conricus a afirmat: ”Încă luptăm, eliberând ultimele case şi locaţii şi comunităţi şi baze”. ”Să sperăm că în zori vom putea să declarăm că am restaurat, în sfârşit, suveranitatea şi ordinea în Israel. Dar nu am reuşit încă acest lucru. Şi asta va fi prioritatea noastră numărul unu”, a spus Conricus. ”Apoi vom închide graniţa şi ne vom asigura că nu mai vin alţi terorişti”, a adăugat el. ”Şi apoi vom începe să ne concentrăm pe a lovi Hamas cum nu am mai făcut-o niciodată”, a mai spus acesta.

Toate indiciile arată că Forțele de Apărare Israeliene pregătesc o invazie de proporții a Fâșiei Gaza după atacurile fără precedent ale Hamas de ieri. Invadarea Fâșiei Gaza e inevitabilă, pregătirile pe care le face IDF sunt clare. Pe lângă pregătirile militare, ieri, ministrul israelian al Energiei a semnat un ordin care obligă compania de electricitate a Israelului să nu mai furnizeze energie electrică în Fâșia Gaza. Singura întrebare e când această operațiune majoră va avea loc.

Hezbollah a intrat în războiul contra Israelului și atacă dinspre nord

Hezbollah a atacat Israelul duminică dimineață, trăgând cu tunuri și rachete în trei poziții militare israeliene în fermele disputate de la Shebaa, iar forțele israeliene au răspuns cu tiruri de artilerie și drone, asupra unor poziții ale grupării din Liban. Atacurile Hezbollah, o puternică formațiune armată susținută de Iran, vin după ofensiva surprinzătoare declanșată sâmbătă dimineață de Hamas asupra Israelului, cu valuri masive de rachete și comandouri care au trecut granița. Hezbollahul a revendicat atacul cu rachete și artilerie asupra fermelor Shebaa israeliene, spunând că a fost desfășurat ca „solidaritate” cu poporul palestinian. Într-comunicat, gruparea a afirmat că atacul a vizat trei obiective, inclusiv o „poziție radar" în Fermele Shebaa, o porțiune de pământ ocupată de Israel din 1967, pe care Libanul o revendică ca fiind a sa.

„Artileria israeliană lovește în prezent zona din Liban de unde au fost trase tiruri", a precizat aceasta duminică dimineață.

„IDF a luat măsuri de pregătire pentru acest tip de posibilitate și va continua să opereze în toate regiunile și în orice moment necesar pentru a asigura siguranța civililor israelieni", a adăugat armata israeliană.

Proiectilele lansate de pe teritoriul libanez au lovit duminică dimineața devreme o poziție militară israeliană în fermele Shebaa ocupate de Israel, au declarat pentru Reuters trei surse de securitate.

Sursele au precizat că tirurile de artilerie israeliene au început apoi să lovească teritoriul libanez.

Hamas a atacat sâmbătă Israelul cu mii de rachete și comandouri care au trecut granița, iar unele voci, inclusiv un ministru din guvernul Netanyahu au avertizat că acesta „ar putea fi doar începutul” și ar putea fi urmat de o „lovitură mult mai dureroasă dinspre nord”.

„Există o șansă rezonabilă ca incidentul din sud să fie o simplă distragere a atenției pentru războiul din nord", a declarat un ministru israelian pentru publicația online Ynet.

„Nu este imposibil ca IDF (armata israeliană) să fie atrasă în sud pentru a putea da o lovitură mai puternică și mai dureroasă în nord”, a adăugat acesta.

„Ceea ce se întâmplă pare a fi un eveniment strategic planificat și dirijat de Iran. Aceasta este o situație în care Israelul nu a mai fost de zeci de ani", a mai spus ministrul israelian.

Referirea la „nord” este una la Liban, unde activează Hezbollah, grupare care a emis sâmbătă un comunicat în care afirmă că urmărește îndeaproape situația din Gaza și că se află în „contact direct cu conducerea rezistenței palestiniene".

Hezbollah este o grupare politică și militantă șiită libaneză care a luptat în mai multe conflicte cu Israelul. De asemenea, grupul are legături puternice cu Iranul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?