Israelul vrea să furnizeze gaze naturale Italiei. Cere la schimb recunoașterea Ierusalimului drept capitală a țării

Israelul vrea să furnizeze gaze naturale Italiei. Cere la schimb recunoașterea Ierusalimului drept capitală a țării

În contextul în care Italia caută să rupă legăturile cu Rusia în privința importurilor de energie, Israelul dorește să fie noul furnizor de gaze naturale. Premierul Benjamin Netanyahu a făcut această propunere, joi, în cadrul unei vizite oficiale, în Italia. Acesta are însă, la rândul său, o rugăminte.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu FOTO EPA-EFE

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat, potrivit Reuters, că dorește să intensifice relațiile comerciale cu Italia.

Israelul se oferă să fie furnizor de gaze naturale pentru Italia

Propunerea cu care acesta vine, în cadrul vizitei sale de joi, este să aprovizioneze statul cu gaz natural, în locul Rusiei.

Aş dori să văd mai multă cooperare economică (între Israel şi Italia). Cred că o relaţie mai apropiată cu companiile voastre va fi pozitivă pentru ambele părţi”, a afirmat Netanyahu într-un interviu pentru cotidianul La Repubblica, publicat joi.

Unul dintre motive ar fi sprijinirea creșterii economice.

Şi apoi este chestiunea gazului natural: noi avem foarte mult şi aş dori să discut cum să-l aducem în Italia pentru a vă sprijini creşterea economică, a mai adăugat premierul israelian.

Cerința premierului israelian

În acelaşi interviu, Benjamin Netanyahu a afirmat că vine cu o rugăminte către şefa guvernului italian, Giorgia Meloni. Mai exact, el dorește ca Roma să recunoască Ierusalimul drept capitala Israelului.

Consider că a venit timpul ca Roma să recunoască Ierusalimul drept capitală ancestrală a poporului evreu de 3.000 de ani, aşa cum au făcut Statele Unite într-un gest de mare prietenie, a spus Netanyahu.

Italia caută să înlocuiască importurile de energie din Rusia, încă de anul trecut, de când a fost declanșat războiul din Ucraina anul trecut.

În iunie 2022, Israelul şi Egiptul au semnat un acord cu Uniunea Europeană destinat să crească exporturile de gaz natural spre Europa.

În noiembrie, Israelul a semnat de asemenea un acord preliminar cu companiile franceză TotalEnergies şi italiană Eni, care le permite acestora să înceapă prospecţiunile pentru gaz natural în cadrul acordului istoric cu Libanul de delimitare a frontierei maritime.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă