ISS: Cea de-a 200-a ieșire în spațiu a fost mai scurtă dar s-a încheiat cu succes

ISS: Cea de-a 200-a ieșire în spațiu a fost mai scurtă dar s-a încheiat cu succes

Doi astronauți americani din echipajul Stației Spațiale Internaționale (ISS) au încheiat cu succes, vineri, după patru ore, cea de-a 200-a ieșire în spațiu din avanpostul orbital, misiune scurtată după ce NASA a identificat o scurgere de apă printr-un cablu care se conectează la costumele spațiale, conform Reuters.

Comandantul echipajului de pe ISS, Peggy Whitson, o veterană cu 8 ieșiri autonome în spațiu, și inginerul de zbor Jack Fischer, aflat la prima incursiune autonomă în spațiul extraterestru, și-au început misiunea la ora 13:15 GMT, fiind amânată cu mai mult de o oră. Inițial misiunea trebuia să dureze peste 6 ore.

Întârzierea a fost provocată de descoperirea unei scurgeri de apă la cablul prin care astronauții îmbrăcați în costume de scafandri spațiali primesc oxigen și energie electrică. "A fost identificată o mică scurgere de apă prin punctul de conectare a cablului de servicii și de răcire (SCU) în timp ce a fost conectat la costumul spațial folosit de Jack Fischer", conform lui Rob Navias, purtător de cuvânt al NASA.
Până la urmă, Whitson și Fischer au împărțit între ei un singur astfel de cablu. Astronauții pot folosi acest "cordon ombilical" pe rând. În intervalul în care unul dintre ei este deconectat, funcțiile vitale ale costumului de scafandru spațial sunt menținute de bateriile cu care acesta este dotat. Pentru ca siguranța celor doi astronauți să nu fie periclitată, NASA a decis scurtarea misiunii extravehiculare cu 2 ore.

Prima ieșire autonomă în spațiu a unui membru al echipajului ISS a avut loc la 7 decembrie 1998.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”