Istoria oului de ciocolată. De ce nu-l mâncau, la început, oamenii

Istoria oului de ciocolată. De ce nu-l mâncau, la început, oamenii

Oul vopsit este simbolul sărbătorii Învierii Domnului, iar tradiția încondeierii lui este veche de secole. Cu toate acestea, folosirea ciocolatei pentru a realiza ouă de Paști nu este chiar atât de veche.

ou de ciocolată FOTO: Shutterstock

Nu există dovezi clare de când datează obiceiul de a înroşi ouăle , ci doar o serie de menţiuni în scrierile vechi, credinţe şi obiceiuri care dăinuiesc de veacuri, transmise din generaţie în generaţie, cu ajutorul folclorului.

Serin Quinn, doctorand în cadrul Departamentul de Istorie al Universității din Warwick, a studiat modul în care omenirea a ajuns să utilizeze de Paște și oul de ciocolată.

„Nu se știe exact când oamenii au început să-și decoreze ouăle, dar cercetările au indicat secolul al XIII-lea, când regele Eduard I le-a dat curtenilor săi ouă învelite în foiță de aur”, spune cercetătoarea, citată de theconversation.com

Ea arată că ciocolata a ajuns în Marea Britanie în secolul al XVII-lea și era o noutate interesantă și foarte scumpă. În 1669, Contele de Sandwich a plătit 227 de lire sterline – echivalentul a aproximativ 32.000 de lire sterline astăzi – pentru o rețetă de ciocolată de la regele Carol al II-lea.

Oamenii nu mâncau ouăle de ciocolată

Acum ciocolata este, în general, solidă, dar la început ea era o băutură condimentată cu ardei iute, urmând tradițiile aztece și maiașe. Ea a intrat repede în tabieturile aristocrației engleze.

Serin Quinn notează că în anul 1873, Fry's a dezvoltat primul ou de Paște din ciocolată, ca un răsfăț de lux.

Chiar și la începutul secolului al XX-lea, aceste ouă de ciocolată au fost văzute ca un cadou special și mulți oameni nici măcar nu le mâncau. O femeie din Țara Galilor a păstrat un ou din anul 1951, timp de 70 de ani, iar un muzeu din Torquay a cumpărat recent un ou care a fost realizat în anul 1924.

„Abia în anii 1960 și 1970 supermarketurile au început să ofere ouă de ciocolată la un preț mai mic, sperând să profite de tradiția paștelui”, spune Serin Quinn.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria