Istoricul medical al rudelor îndepărtate poate indica nivelul de risc pentru Alzheimer (studiu)

Istoricul medical al rudelor îndepărtate poate indica nivelul de risc pentru Alzheimer (studiu)

Declinul mental al unuia dintre bunici sau problemele de memorie ale unui unchi îndepărtat reprezintă un indiciu că o persoană care este urmaşa acestora are un risc ridicat de boală Alzheimer, în special dacă rudele sale mai apropiate suferă de această afecţiune, conform unui nou studiu citat miercuri de UPI.

Boala Alzheimer prezentă atât la rudele de gradul întâi (părinţi, fraţi), cât şi la cele de gradul doi (bunici, mătuşi, unchi, nepoţi, nepoate) dublează riscul urmaşilor de a suferi de această afecţiune neurologică caracterizată prin atrofie cerebrală. Însă, dacă atât rudele de gradul întâi ale unei persoane cât şi cele de gradul doi suferă de această boală, riscul acesteia creşte de 21 de ori.

''Istoricul familial constituie o sursă foarte importantă de informaţie, ce poate prezice cu exactitate riscul unei persoane de a suferi de boala Alzheimer, iar acest studiu demonstrează că există mai multe persoane care prezintă acest risc decât ştim", a indicat autoarea principală a studiului, Lisa Cannon-Albright, profesor de epidemiologie la Facultatea de Medicină a Universităţii din Utah.

Istoricul familial reprezintă un factor de risc cunoscut pentru boala Alzheimer, o boală progresivă ce provoacă tulburări de gândire şi memorie.

Studiile anterioare s-au concentrat pe istoricul medical al rudelor apropiate, au notat oamenii de ştiinţă.

Cercetarea recentă a utilizat o bază de date ce cuprinde date genealogice din zona Utah, ce datează chiar şi din perioada 1800. Cercetătorii au putut astfel să coreleze informaţiile din baza de date cu certificatele de deces a peste 270.000 de persoane. Aproape 4.500 de persoane din acest grup aveau boala Alzheimer când au murit, a constatat echipa de cercetători.

Faptul de a avea un părinte sau frate cu Alzheimer a crescut cu 73% riscul de incidenţă a bolii. Iar existenţa a două rude de gradul întâi cu această afecţiune a crescut riscul de patru ori, se arată în studiu.

Două rude de gradul doi cu Alzheimer şi nicio rudă de gradul întâi cu această boală a crescut riscul cu 25%, iar trei rude de gradul trei (străbunici sau mătuşi ori unchi îndepărtaţi) a augmentat riscul cu 17%.

Iar când boala Alzheimer a fost prezentă atât la rudele apropiate cât şi la cele de gradul doi, riscul a crescut semnificativ.

Autorii studiului recunosc faptul că acesta prezintă unele limitări. Una dintre acestea este faptul că, de multe ori, această boală nu este menţionată printre cauzele de deces, astfel că prevalenţa ei ar putea fi subestimată.

''Istoricul familial este un factor de risc pentru boala Alzheimer, astfel încât concluzia nu este una neaşteptată. Însă acesta este un studiu important care aduce informaţii noi şi ia în calcul riscul relativ care nu se limitează la populaţia (cu rudenie) de gradul întâi", a declarat Rebecca Edelmayer, director ştiinţific în cadrul Asociaţiei pentru Alzheimer din Statele Unite, care nu a fost implicată în această cercetare.

În opinia lui Edelmayer, este important ca oamenii să discute cu medicul lor despre istoricul familial deoarece, chiar dacă nu poate fi modificat riscul, există factori care pot fi influenţaţi - stimularea cognitivă, alimentaţia sănătoasă, exerciţiile fizice regulate - pentru reducerea incidenţei bolii Alzheimer.

Studiul a fost publicat în ediţia de săptămâna aceasta a jurnalului Neurology.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Singurul lucru pe care îl pot recomanda familiei Sterp este o invitație spre lectura cărții Niște țărani, scrisă de regretatul Dinu Săraru”

2 Se anunță furtuni severe în România. Județele care intră sub cod portocaliu

3 „Sunt pe moarte, am cancer. Vreau să-mi curăț conștiința și să spun tot adevărul despre Emanuela Orlandi"

4 Ce se întâmplă? / Bombardiere strategice americane B-52H au înconjurat enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică

5 Horoscop marți, 28 mai. Săgetătorii vor trăi o dezamăgire, în timp ce Scorpionii vor avea parte de o situație neașteptată