Istoricul Yuval Harari prezice că o nouă Biblie va fi scrisă de inteligența artificială: „Poate crea noi idei“ VIDEO

Istoricul Yuval Harari prezice că o nouă Biblie va fi scrisă de inteligența artificială: „Poate crea noi idei“ VIDEO

Yuval Harari susține că în câțiva ani ar putea exista religii care să fie cu adevărat corecte, acesta respingând Biblia ca fiind deținătoarea adevărului.

Yuval Noah Harari FOTO: Facebook

Yuval Noah Harari, un autor israelian, profesor și consilier al influentului Forum Economic Mondial, crede că inteligența artificială nu numai că este pe punctul de a crea un nou text religios, ci și unul despre care Harari afirmă că ar putea fi adevărat.

Harari a făcut această afirmație în timpul unei conversații despre inteligența artificială și "viitorul omenirii" cu jurnalistul Pedro Pinto, luna trecută, la Lisabona, Portugalia, în care a comparat ascensiunea puterii calculatoarelor inteligenței artificiale cu alte invenții care au schimbat istoria, cum ar fi tiparnița.

Dar, spre deosebire de tiparniță sau de Biblia lui Gutenberg, a explicat Harari, inteligența artificială are potențialul de a veni cu idei complet noi, distincte de dezvoltarea umană anterioară.

"Presa tipografică a tipărit atâtea exemplare ale Bibliei câte exemplare a instruit Gutenberg, dar nu a creat nici măcar o pagină nouă", a spus el. "Nu a avut idei proprii despre Biblie. Este bună, este rea, cum să interpretezi asta, cum să interpretezi aia. Inteligența artificială poate crea idei noi. Ea poate chiar să scrie o nouă Biblie."

Harari a spus că inteligența artificială ar putea îndeplini "visul" religios al unei cărți scrise de o "inteligență supraumană".

"De-a lungul istoriei, religiile au visat să aibă o carte scrisă de o inteligență supraomenească, de o entitate non-umană", a spus el. "Fiecare religie pretinde ... toate celelalte cărți ale celorlalte religii, ei, oamenii, le-au scris. Dar cartea noastră, nu, nu, nu, nu, nu, nu, a venit de la o inteligență supraumană".

Harari a sugerat apoi că inteligența artificială ar putea oferi în cele din urmă ceea ce el pretinde că ar fi o religie "corectă" pentru mase.

"În câțiva ani, ar putea exista religii care să fie cu adevărat corecte", a spus el. "Gândiți-vă doar la o religie a cărei carte sfântă este scrisă de o IA. Aceasta ar putea fi o realitate în câțiva ani".

Într-un articol pentru The Guardian din luna octombrie a anului trecut, Harari a subliniat faptul că în Israel, copiii de vârstă mică au auzit despre relatările biblice despre Grădina Edenului și Arca lui Noe cu mult înainte de a fi învățați despre neanderthalieni sau despre picturile rupestre.

"Pentru a obține o oarecare libertate față de aceste narațiuni și pentru a ne comporta diferit, trebuie să înțelegem cum au fost create și răspândite în primul rând", a scris Harari. "Altfel, nu le vom vedea niciodată așa cum sunt: doar povești".

De asemenea, el a descris creștinii ca fiind cei care "s-au închis în interiorul unei bule mitologice care se consolidează de la sine, neîndrăznind niciodată să pună la îndoială veridicitatea faptică a Bibliei".

În timp ce comentariile lui Harari despre AI creând o nouă Biblie sunt susceptibile de a deranja creștinii, el nu este primul care sugerează că AI ar putea inaugura un nou tip de religie.

Într-un interviu acordat în aprilie lui Tucker Carlson, magnatul miliardar al tehnologiei Elon Musk a dezvăluit că Larry Page, cofondatorul Google, i-a spus odată că speră să construiască o super-inteligență AI pe care Musk a descris-o ca fiind un "zeu digital".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat