Italia - Arheologii au prezentat posibilul ''mormânt'' al lui Romulus, fondatorului Romei

Arheologii au prezentat vineri descoperirea ''uimitoare'' a unui templu subteran datând din secolul VI î.Hr. care ar putea conţine cavoul primului rege al Romei, informează DPA.

Templul este închinat lui Romulus care, potrivit legendei, a întemeiat Roma împreună cu geamănul Remus, la 21 aprilie 753 î.Hr. şi a devenit unicul conducător după ce şi-a ucis fratele.

Templul este alcătuit dintr-un sarcofag din piatră, cu o lungime de 1,4 metri şi o structură circulară, despre care se presupune că ar fi un altar, a anunţat într-un comunicat Parcul Arheologic Colosseum.

 

Zona în care se află templul, în Forumul Roman, coincide cu locul în care, potrivit textelor antice, a fost înmormântat Romulus, a precizat conducerea parcului care a descris evenimentul drept o ''descoperire uimitoare''.

''Locul în care a fost realizată descoperirea... face foarte probabil ca acesta să fie ceea ce romanii antici considerau că este mormântul lui Romulus'', a declarat conducerea parcului arheologic.

 


Foto: (c) Yara Nardi / REUTERS


Însă, acesta ar trebui considerat un cavou, nu un mormânt, deoarece, conform textelor antice, Romulus fie a dispărut într-o furtună, fie a fost ucis şi tăiat în bucăţi de senatori, se precizează în comunicat.

 

După moartea sa, Romulus a fost venerat drept zeul Quirinus.

Potrivit parcului arheologic, templul ar fi putut fi ''un monument funerar'' creat la un moment dat după decesul lui Romulus ''pentru a-i celebra cultul şi memoria''.

Monumentul a fost descoperit în 1899, dar a fost repede dat uitării deoarece semnificaţia sa nu a fost înţeleasă. Ulterior, peste acesta a fost construită o scară, în anii '30, în timpul renovării forumului din perioada fascistă.

Arheologii contemporani au cercetat din nou zona şi, în noiembrie 2019, a început să demonteze scara, readucând la lumină acest templu. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți și voi ce măcel pun la cale Firea și Cercel!

2 ULTIMA ORĂ / Documentul care-l înfundă pe Arafat / Sursă: Procurorii DNA trebuie să facă un singur lucru

3 Amănunte / Fotografia a fost făcută luni în biroul premierului / Surse spun că autorul ar fi Ionel Dancă, șeful Ca…

4 Așa o fi? Șeful Cancelariei premierului prins într-o afacere patronată de controversatul șef de la Resurse Min…

5 BREAKING / Președintele interimar al Senatului, pesedistul Cazanciuc, cere CCR să îl scape pe Tăriceanu de cel m…

recomandări

Te ia DNA: BĂDULESCU ALINA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I