Italia: Coaliţia lui Berlusconi şi M5S şi-au împărţit preşedinţia camerelor parlamentului

Italia: Coaliţia lui Berlusconi şi M5S şi-au împărţit preşedinţia camerelor parlamentului

Cele două camere ale parlamentului italian au reuşit sâmbătă să-şi aleagă preşedinţii, după trei tentative eşuate şi după ce în final alianţa dreapta-extrema dreaptă a ajuns la o înţelegere cu formaţiunea antisistem Mişcarea 5 Stele (M5S) pentru ca fiecare să preia preşedinţia unei camere, informează agenţiile de presă internaţionale.

Astfel, Roberto Fico, membru al M5S, a devenit preşedinte al Camerei Deputaţilor, în timp ce Elisabetta Alberti Casellati, o apropiată a lui Silvio Berlusconi, a preluat preşedinţia Senatului.

Partidele politice au purtat negocieri intense pe parcursul nopţii pentru a ajunge la un compromis privind conducerea parlamentului în care nicio formaţiune sau alianţă nu a obţinut majoritatea absolută la alegerile din 4 martie.

Formaţiunile cele mai bine plasate în urma acelui scrutin, alianţa dreapta-extrema dreaptă formată din Forza Italia a lui Berlusconi şi Liga lui Matteo Salvini, care a obţinut 37% din voturi, şi M5S, devenit primul partid al Italiei, cu 32% din voturi, au revendicat fiecare conducerea legislativului. Impasul a fost accentuat de apariţia unor disensiuni în interiorul alianţei dreapta-extrema dreaptă, partidul lui Berlusconi acuzând formaţiunea de extremă dreapta a lui Salvini că se apropie de M5S în vederea formării unei majorităţi în legislativ.

Odată depăşit blocajul desemnării conducerii celor două camere, următorul pas este alcătuirea viitorului guvern care să fie sprijinit de o majoritate parlamentară încă în curs de negociere. Configuraţia fragmentată a legislativului riscă să creeze un blocaj, dar în acelaşi timp permite numeroase combinaţii pentru formarea unei majorităţi, cum ar fi o coaliţie între partidele care şi-au împărţit acum conducerea camerelor, una între M5S şi numai unul dintre cele două principale partide ale alianţei dreapta-extrema dreaptă, sau chiar o înţelegere între această alianţă ori M5S cu Partidul Democrat (de stânga), marele perdant al alegerilor.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa