Italia ia măsuri la graniţe pentru a preveni atacurile teroriste

Italia ia măsuri la graniţe pentru a preveni atacurile teroriste

Italia îşi va spori cu ajutorul armatei controalele la frontiere pentru a identifica potenţiali terorişti, în urma atentatelor de la Nisa şi Viena, primul fiind comis de un migrant tunisian care iniţial a debarcat în Italia, relatează marţi agenţiile DPA şi EFE.

Măsura a fost anunţată de ministrul italian de interne Luciana Lamorgese după o reuniune a Comitetului naţional pentru ordine şi siguranţă publică, la care au mai luat parte responsabilii poliţiei, serviciilor secrete, armatei şi sistemului penitenciar.

La această reuniune s-a decis ''intensificarea controalelor la posturile de frontieră'' în rândul migranţilor care sosesc dinspre coastele africane, ''de asemenea cu implicarea armatei''. În acest sens a fost examinat şi un ''plan operaţional'' ce urmează să fie convenit împreună cu Tunisia pentru consolidarea cooperării împotriva traficului cu fiinţe umane şi migraţiei ilegale.

Tunisianul Brahim Aoussaoui, în vârstă de 21 de ani, a debarcat pe 20 septembrie pe insula italiană Lampedusa, odată cu mai multe grupuri de migranţi. El a rămas apoi în carantină două săptămâni la bordul unei ambarcaţiuni în largul acestei insule. După ce a fost transferat într-un centru pentru refugiaţi din Bari, pe 9 octombrie a primit un ordin de repatriere pe care l-a ignorat şi a rămas în libertate. El a sosit joi dimineaţă în oraşul francez Nisa, unde a decapitat o femeie şi a ucis alte două persoane într-o biserică. Împuşcat în momentul arestării, tunisianul a repetat de mai multe ori cuvintele "Allah Akbar" când era încătuşat.

Luciana Lamorgese a respins vineri criticile opoziţiei de dreapta, ea motivând că nici autorităţile tunisiene şi nici serviciile de securitate nu au semnalat că acel tunisian ar fi potenţial periculos, iar în alte atentate petrecute în Europa nu au fost acuzate guvernele pentru sosirea teroriştilor. Predecesorul ei şi lider al extremei drepte, Matteo Salvini, i-a cerut să demisioneze şi guvernului de la Roma să închidă porturile Italiei pentru migraţia ilegală. Salvini a luat o serie de măsuri împotriva migraţiei clandestine în perioada când a fost ministru de interne şi în prezent este judecat pentru ''sechestrare'' de migranţi după ce a refuzat atunci debarcarea unor migranţi de pe nave.

Nu este prima dată când un migrant care iniţial a debarcat în Italia a comis ulterior un atentat într-un alt oraş european. Tunisianul Anis Amri, autorul atentatului din 2016 asupra unei pieţe de Crăciun din Berlin, soldat cu 12 morţi, sosise în anul 2011 tot în insula italiană Lampedusa, iar apoi a călătorit liber prin Europa în interiorul spaţiului Schengen. După atacul de la Berlin el a revenit în Italia, unde a fost împuşcat mortal de poliţie la Milano. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…