Italia: Liga şi-a adunat susţinătorii la Roma pentru a sărbători şase luni de guvernare

Italia: Liga şi-a adunat susţinătorii la Roma pentru a sărbători şase luni de guvernare

Mii de persoane venite din toată Italia s-au adunat sâmbătă la Roma, la apelul Ligii, pentru a sărbători primele şase luni de când vicepremierul Matteo Salvini şi formaţiunea sa se află la guvernare, relatează AFP.

'Italia ridică capul', 'Italienii mai întâi', 'Şase luni de bun-simţ al guvernării' sau hashtag-ul 'De la vorbe la fapte', stătea scris pe bannerele imense de culoare albastră de la tribuna adunării.

Liga, partid secesionist din nordul Italiei marcat de scandaluri, revigorat de Salvini ca formaţiune naţionalistă, a închiriat trei trenuri special şi peste 200 de autocare pentru transportul manifestanţilor în capitală, unde nu era până acum implantat.

Manifestaţia a fost precedată de o campanie publicitară pe reţelele sociale, cu fotografii puţin flatante ale principalilor adversari ai Ligii - personalităţi de stânga, jurnalişti, artişti -, cu menţiunea 'El/Ea nu va fi aici'.

Locuitorii Romei au răspuns cu afişe în care personalităţi istorice îşi arată indignarea.

Ajuns în fruntea coaliţiei de dreapta la legislativele din martie cu 17% din voturi, Salvini a format o coaliţie de guvernare cu Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem), partidul care a obţinut cele mai multe voturi, 32,5%.

Discursul său de fermitate împotriva migranţilor şi contra regulilor europene a făcut ca popularitatea lui Salvini şi a Ligii să explodeze, formaţiunea depăşind în prezent 30% în sondaje, în timp ce M5S se află în pierdere evidentă de viteză.

Cei doi parteneri la guvernare sunt implicaţi într-o dispută cu Comisia Europeană în privinţa bugetului pe 2019, ce prevede măsuri anti-austeritate şi un deficit de 2,4%, dar pe care Bruxellesul l-a respins din cauza datoriei publice uriaşe a ţării.

Tensiunile şi rivalităţile sunt însă puternice în interiorul coaliţiei, cele două formaţiuni având anumite promisiuni electorale incompatibile şi urmând să fie rivale la alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cel mai prost interlop din România! / El este dobitocul arestat după ce și-a uitat pistolul în cabina de p…

2 Așa o fi?

3 Așa o fi? Atât de grav?

4 Se strânge lațul / Live Science: Cercetătorii au recuperat secvențe genetice ale coronavirusului șterse în secre…

5 ULTIMA ORĂ Dezvăluire de mare amploare în presa germană despre operațiunea secretă de 11,5 milioane de euro a …