Italia: Migranţii blocaţi pe nava Diciotti au intrat în greva foamei

Italia: Migranţii blocaţi pe nava Diciotti au intrat în greva foamei

Cei aproximativ 150 de migranţi cărora nu li se permite să debarce de pe un vas al gărzii de coastă italiene într-un port din Sicilia au intrat în greva foamei, a declarat vineri un senator de opoziţiei italiene, relatează dpa.

"Tocmai am auzit de la Autoritatea portuară că există tensiuni la bordul navei Diciotti şi că migranţii au început greva foamei", a scris pe Twitter Davide Faraone din cadrul Partidului Democrat.

"În consecinţă, vizitele la bordul navei pentru a exprima solidaritatea şi a verifica condiţiile au fost suspendate din motive de securitate'', a adăugat el.

De o săptămână, circa 170 de migranţi care încercau să traverseze dinspre Libia către Italia se află la bordul navei Diciotti, ce aparţine pazei de coastă italiene şi este acum blocată în portul sicilian Catania, cu interdicţia de a debarca.

Un număr de 190 de migranţi au fost salvaţi în urmă cu mai mult de o săptămână de nava Diciotti. Treisprezece au avut nevoie de asistenţă medicală şi au fost transportaţi la ţărm, în timp ce restul de circa 170 au fost duşi în Catania.

Sub presiunea grupurilor umanitare, vicepremierul şi ministru de interne al Italiei, Matteo Salvini, a permis debarcarea a 27 de copii miercuri. El a spus totuşi că ceilalţi migranţi vor rămâne la bordul vasului până când alte state ale Uniunii Europene îi vor prelua.

Acesta este cel mai recent dintr-o serie de scandaluri diplomatice cu privire la bărcile ce preiau migranţi care încearcă să ajungă la ţărmurile europene din nordul Africii.

Soluţia pentru Diciotti "este un avion care să aterizeze pe aeroportul din Catania şi care să vină din una dintre capitalele europene pentru a prelua migranţii'', a declarat Salvini pentru cotidianul Corriere della Sera.

O reuniune urmează să aibă loc vineri, la Bruxelles, între negociatori din 12 state membre, având ca obiectiv găsirea unei soluţii pe termen lung la problema salvării migranţilor.

Un purtător de cuvânt al UE a refuzat, joi, să menţioneze numele ţărilor participante, dar a spus că întâlnirea este deschisă oricui este interesat în găsirea unei soluţii europene la problema migranţilor.

Ministrul Industriei şi lider al formaţiunii antisistem Mişcarea 5 Stele, Luigi Di Maio, de asemenea vicepremier, a declarat joi că, dacă nu se va obţine un rezultat în urma negocierilor de la Bruxelles, Italia ar putea să blocheze plăţile către bugetul UE.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...