Italia: Partidul M5S, suspectat că ar fi primit o finanţare de circa 3,5 milioane de euro din partea regimului Chavez

Italia: Partidul M5S, suspectat că ar fi primit o finanţare de circa 3,5 milioane de euro din partea regimului Chavez

Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem) ar fi primit în 2010 o finanţare ocultă din partea regimului venezuelean al lui Hugo Chavez, ceea ce ar putea fragiliza coaliţia aflată la putere în Italia, potrivit cotidianului spaniol ABC, citat de AFP.

Citând un document clasificat al serviciilor de informaţii venezuelene, datat 25 iulie 2010 şi a cărui fotocopie o publică, cotidianul conservator ABC a afirmat luni că preşedintele Nicolas Maduro, la vremea respectivă ministru de externe în guvernul lui Hugo Chavez, decedat între timp, a trimis 3,5 milioane de euro în Italia prin valiza diplomatică.

Banii ar fi fost înmânaţi lui Gianroberto Casaleggio (decedat în 2016), fondator al M5S, împreună cu umoristul Beppe Grillo.

M5S, aflat în prezent la guvernare în Italia împreună cu Partidul Democrat (de stânga) şi al cărei premier Giuseppe Conte este apropiat de aceasta, a dezminţit oficial informaţia, declarând-o "fake news".

Ambasada Venezuelei la Roma a respins de asemenea aceste acuzaţii, denunţând o "ştire falsă şi contrafăcută" şi evocând "o posibilă acţiune în justiţie", a relatat agenţia italiană AGI.

Presupusele fonduri oculte, vărsate în lichidităţi, erau destinate să finanţeze în secret mişcarea protestatară italiană fondată în 2009, populistă, şi dezvoltând unele tematici apropiate de extrema stângă.

Valiza cu bani ar fi fost trimisă "în condiţii sigure şi secrete cu ajutorul unei valize diplomatice", potrivit ABC, care citează un document al serviciilor de informaţii venezuelene, aflate pe atunci sub conducerea lui Hugo Carvajal.

Arestat în aprilie 2019 la Madrid şi acuzat de trafic de droguri, ceea ce el a negat, Hugo Carvajal a fost eliberat în septembrie, cu interdicţia de a părăsi Spania. În noiembrie, justiţia spaniolă a aprobat extrădarea lui spre SUA, dar Carvajal este de atunci de negăsit.

Marţi dimineaţa, relatările ziarului spaniol au fost preluate pe prima pagină a presei italiene. "Roman poliţist despre banii pentru 5Stele", a deschis pagina întâi cotidianul Corriere della Serra. "Romanul poliţist al celor 3,5 milioane de euro din Venezuela", titra La Repubblica, în timp ce La Stampa scria "Furtună la M5S".

Aceste dezvăluiri intervin în timp ce M5S trece de doi ani prin mari tensiuni interne şi influenţa sa politică nu încetează să scadă.

Aflată la putere în Italia după alegerile legislative din 2018, când a câştigat 32% din voturi, şi fiind la vremea respectivă primul partid al ţării, Mişcarea 5 Stele a pierdut cu regularitate teren de atunci, înregistrând scoruri tot mai mici în cursul alegerilor şi scăzând în sondaje care o creditează în prezent cu circa 15% din intenţiile de vot. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Turcii intră surprinzător pe Autostrada Transilvania, pe tronsonul unde lucrează românii de la UMB!