Italia se luptă cu propria cultură toxică a violenței împotriva femeilor. Cazul uciderii unei studente de către fostul iubit a declanșat o revoltă națională

Italia se luptă cu propria cultură toxică a violenței împotriva femeilor. Cazul uciderii unei studente de către fostul iubit a declanșat o revoltă națională

Premierul Giorgia Meloni și liderul partidului de opoziție Elly Schlein își unesc forțele pentru a lupta împotriva violenței domestice după uciderea brutală a unei tinere studente, conform publicației Politico.eu .

Portretul Giuliei Cecchettin, la un protest față de violența împotriva femeilor Foto Profimedia

Acum, chiar și cei mai înrădăcinați rivali politici ai țării - premierul Giorgia Meloni, de dreapta, și liderul partidului de opoziție de stânga, Elly Schlein - și-au lăsat deoparte diferențele pentru a milita pentru schimbare.

Manifestații de amploare în mai multe orașe

În acest weekend, mii de oameni sunt așteptați să se adune la Roma și în alte orașe mari, ca parte a ceea ce organizatorii spun că este o "revoluție" în curs de desfășurare în ceea ce privește atitudinea italienilor față de masculinitate și violența împotriva femeilor și fetelor. În Italia, o femeie este ucisă cam o dată la trei zile.

Această reflecție la nivel național a avut loc în urma uciderii Giuliei Cecchettin, studentă la inginerie la universitatea din Padova, și a arestării fostului său iubit, Filippo Turetta. Zeci de mii de persoane au ieșit în stradă în această săptămână pentru a protesta împotriva culturii "patriarhale" a Italiei și pentru a cere guvernului să îmbunătățească siguranța femeilor.

Schlein i-a întins o ramură de măslin lui Meloni în legătură cu această problemă, sunând-o marți și oferindu-se să lase deoparte diferendele dintre ei pentru a lucra împreună la prevenirea violenței domestice. Ca urmare, miercuri a fost votat în unanimitate un vot privind legislația care întărește instrumente precum ordinele de restricție - un rezultat extraordinar în ceea ce este în mod normal o arenă politică fracturieră.

Tânăra studentă a fost înjunghiată cu brutalitate

Cadavrul lui Cecchettin a fost găsit pe 18 noiembrie în apropierea unui lac, cu multiple răni prin înjunghiere, în urma unei căutări care a beneficiat de o acoperire mediatică generalizată. Meloni a scris pe X, fostul Twitter: "Cu toții am sperat în ultimele zile că Giulia este în viață. Din nefericire, cele mai mari temeri ale noastre s-au adeverit... Fiecare femeie ucisă pentru că este "vinovată" de a fi liberă este o aberație care nu poate fi tolerată și care mă împinge să continui pe drumul pentru a opri această barbarie."

Iubirea nu face rău - mesaj la un protest în Veneția Foto Profimedia

Iubirea nu face rău - mesaj la un protest în Veneția Foto Profimedia

Familia victimei și protestatarii consideră că societatea patriarhală care guvernează Italia, trebuie schimbată

În urma crimei, familia lui Cecchettin a dat vina pe o societate patriarhală care dă frâu liber geloziei masculine "nesănătoase" și pe apatia statului. Peste 100 de femei au fost ucise în acest an în Italia, jumătate de către partenerul sau fostul partener, potrivit cifrelor guvernului.

Activiștii dau vina pe o cultură în care gelozia violentă este văzută ca fiind normală. Până în 1981, codul penal al țării impunea o clemență extremă în cazul uciderii "soțiilor, fiicelor și surorilor surprinse în acte sexuale ilicite", iar personalitățile din mass-media încă se referă în mod obișnuit la "crime pasionale".

Sora lui Cecchettin, Elena, a declarat presei locale că statul este responsabil pentru că "nu face suficient pentru a interveni". Ea a spus: "Nu finanțează în mod adecvat cursurile de formare sau educația sexuală și emoțională în școli. Este complice pentru că nu condamnă clar aceste episoade. Nu asigură siguranța femeilor".

Fiind primele două femei în rolurile respective, Schlein și Meloni sunt bine poziționate pentru a fi vârful de lance al unei schimbări decisive

Schlein, care are o relație cu o femeie, a făcut din feminism unul dintre pilonii campaniei sale de succes pentru conducerea Partidului Democrat. Ea s-a angajat să îmbunătățească accesul la avort și să lupte împotriva discriminării împotriva femeilor LGBTQ+ și a femeilor imigrante.

Fiind prima femeie premier din Italia, Meloni a demonstrat, prin evoluția sa profesională, că femeile pot ajunge la vârf în Italia. Dar ea le divizează pe feministe. Ea a respins argumentele privind cotele feminine în consiliile de administrație sau în politică, afirmând că femeile trebuie să își demonstreze valoarea pe picior de egalitate pentru a câștiga respect.

Ea a fost criticată pentru introducerea unei legi care incriminează maternitatea de substituție și pentru politicile de planificare familială ale partidului său. Meloni nu pretinde că este feministă, dar subliniază că a fost crescută într-o familie de femei puternice.

Unii activiști au salutat opiniile sale privind maternitatea surogat și opoziția sa față de ideea că oamenilor ar trebui să li se permită să se identifice cu un alt gen decât cel care le-a fost atribuit la naștere.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat