ITPF Oradea: Fenomenul migrației ilegale, în creștere accentuată la frontiera româno-ungară

ITPF Oradea: Fenomenul migrației ilegale, în creștere accentuată la frontiera româno-ungară

Numărul tentativelor de trecere ilegală a frontierei a crescut semnificativ în ultimul an, de la 163 în primul semestru din 2016 la 947 în primele șase luni ale acestui an, a declarat joi chestorul de poliție Marin Bondar, șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Oradea.

'Numărul mare de migranți se datorează faptului că Ungaria a ridicat gardul la frontiera cu Serbia, iar majoritatea lor și-au schimbat ruta de deplasare din Serbia pe frontiera României cu Serbia. Iar ieșirea din România este clar că se face pe raza inspectoratului nostru, având în vedere cei 300 de kilometri de frontieră cu Ungaria din cei 425 de km", a afirmat, într-o conferință de presă, Marin Bondar.

Potrivit acestuia, cele mai multe cazuri au fost identificate în județul Arad, deoarece este cel mai aproape de centrul de cazare al migranților de la Timișoara. În sectorul Nădlac s-au înregistrat 42 de grupuri cu 211 persoane, urmat de sectorul Turnu, 12 cazuri cu 81 de persoane, iar în Bihor, cel mai 'călcat' a fost sectorul Borș.

Din totalul celor 947 de migranți, cei mai mulți — 509, au fost cetățeni irakieni și 154 sirieni, urmați de cetățeni din Pakistan, Iran, Afganistan, India sau Turcia.

Cei mai mulți dintre ei, 617, au încercat să treacă granița româno-ungară pe frontiera verde, ajutați de 39 de călăuze, față de numai 8 identificate în perioada similară a anului trecut.

'Creșterea numărului de facilitatori, călăuzele, cum li se spune, se datorează și faptului că din această activitate se scot foarte mulți bani. Un migrant care vrea să ajungă din țara lui de origine în Spațiul Schengen plătește de la 3.000 până la 10.000 de euro,' a precizat Bondar.

Ceilalți 330 migranți au fost descoperiți în punctele de trecere a frontierei, fie ascunși în autocamioane sau tiruri — 289, fie cu documente false — 41.

Potrivit lui Bondar, ca mod de operare, migranții ajung cu diferite mijloace de transport, până la Arad sau Oradea, apoi cu taxiuri până în proximitatea frontierei, iar de acolo pe jos, peste câmp, folosindu-se de aplicațiile de hărți ale telefoanelor mobile inteligente. Alți migranți sunt transportați de către traficanți, care îi racolează din centrele de cazare.

'Nu cred că se va termina foarte curând această migrație, atâta timp cât conflictele din țările de origine nu sunt stinse', a menționat Bondar.

În ce privește traficul general de persoane, șeful ITPF Oradea a precizat că, dacă în ultimii trei ani traficul în punctele de frontieră a crescut, fiind la fel și în primele cinci ale anului 2017 comparativ cu aceeași perioadă 2016, în prezent se constată o scădere a valorilor generale ale traficului cu 13%.

'În prima fază, nu am înțeles de ce. Ne așteptam la o creștere de 8%. Din datele pe care le avem, în primul semestru 2016, prin punctele de frontieră ale ITPF Oradea au tranzitat frontiera peste 7.580.000 de persoane. Prin punctele de frontieră aeroportuare din țară au tranzitat frontiera peste 6.330.00 de persoane, în 2016. În schimb, anul acesta, în punctele de frontieră ale inspectoratului au tranzitat frontiera 6.548.000 de persoane, iar la aeroportuar a crescut traficul la 7.800.000 de persoane, deci cu peste 1.400.000 de persoane. Aici este diferența de trafic, foarte multă lume utilizează transportul aerian. Cel mai mare trafic fiind la Otopeni, cu peste cinci milioane, în primul semestru", a spus șeful ITPF Oradea.

AGERPRES/(A-autor: Eugenia Pașca, editor: Diana Dumitru, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Lovitură de proporții la Rapid: Mircea Lucescu, contract pe 5 ani ca manager general

2 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

3 Cele mai noi date despre pensionarii din România

4 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

5 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...