Iulian Chifu vorbește despre legătura dintre virusul ucigaş și primul laborator chinez cu germeni patogeni de nivel 4

Iulian Chifu vorbește despre legătura dintre virusul ucigaş și primul laborator chinez cu germeni patogeni de nivel 4

Scandal enorm, alertă de pandemie, referiri la arma biologică şi explozie de panică la Wuhan în China după ce un coronavirus – virus ce provine de la animale transferat la oameni - 2019-nCoV, a început să facă victime.

Aproape 3.000 de persoane au fost infectate cu coronavirus, iar 80 au murit în China, conform celui mai recent bilanţ, înaintea scrierii acestui articol, dar alte câteva mii de suspecţi, între care câteva zeci în stare gravă, aşteaptă verdictul privind identificarea virusului responsabil, scrie Iulian Chifu pe blogul său din  Adevărul .

Afacerea centrului militar de studierea pandemiilor nivel 4(cel mai înalt) din Wuhan

Dar poate partea cea mai controversată a infecţiei este acuzaţia că e vorba, în fapt, despre un virus scăpat din laboratorul din Wuhan, acolo unde se făceau experimente militare cu arme biologice de ceva timp.

E motivul pentru care am încercat să identificăm de unde provine ştirea şi ce e adevărat din ea. Şi am găsit două componente: într-adevăr există la Wuhan un Laborator de studii pe materiale cu risc de biosiguranţă de grad 4 - cel mai mare, unde se făceau experimente pe SARS şi Ebola.

Cel mai probabil, aici se fac şi experimente de natură militară, în ultima vreme, aşa cum se întâmplă şi în celelalte circa 54 de laboratoare similare din lume – aparţinând mai ales marilor actori. Însă faptul că un virus nou ar fi scăpat din laborator sau că un animal pe care s-au făcut experimente ar fi fost vândut în piaţă nu sunt substanţiate de probe, nu există date pentru a lansa credibil o asemenea acuzaţie.

Ştirea privind virusul scăpat de sub control apare cel mai credibil în declaraţia directorului de la televiziunea italiană TGcom24, Paolo Riguori, care şi-o asumă direct. El susţine că virusul a scăpat din laboratorul chinez cu destinaţie militară. Argumentele sale sunt: referirea la o sursă proprie neprecizată – acceaşi care ar fi dat informaţia privind doborârea avionului ucrainean în Iran atunci când se credea că e vorba despre un accident, iar a doua sursă este tot una neprecizată venind din Rusia.

Apoi alt argument ar fi că a mai scăpat anterior dintr-un laborator chinez virusul SARS – perfect e adevărat, în 2004, de unde lansarea programului chinez de laboratoare cu grad de biosecuritate 4.

Însă argumentele sunt conjuncturale şi nesigure.

Ceea ce se ştie cu certitudine este înfiinţarea acestui laborator în 2015 şi darea în folosinţă în 2017. De altfel, chiar vineri a fost celebrată aniversarea de 5 ani a facilităţii, care este primul laborator de biosiguranţă de nivel înalt al Chinei.

E vorba despre un laborator care studiază germeni patogeni de clasa a patra, cu cea mai mare periculozitate, cei mai virulenţi viruşi care se transmit prin aer şi produc infecţii care se transmit direct de la om la om.

Este o facilitate guvernamentală care aparţine Academiei de Ştiinţe a Chinei şi guvernului local de la Wuhan. Tehnologia este importată din Franţa, şi tot de acolo provine consultanţa pentru design şi circuitele interne de securitate biologică, un fapt care ar recomanda un nivel crescut de biosecuritate şi certitudine de manipulare şi menţinere închisă a virusurilor, dacă regulile şi circuitele create sunt respectate.

Laboratorul P4 din Wuhan este destinat, formal, tocmai luptei împotriva celor mai virulenţi agenţi patogeni. Alături de puţine ţări din lume, China deţine, astfel, abilitatea de a controla şi preveni noi epidemii, prin această facilitate care beneficiază de cele mai înalte standard de biosecuritate.

Aici sunt recunoscute deja de către ministrul Sănătăţii Naţionale, Li Bin, studierea virusului Ebola, adus din Africa, pentru a se obţine un antidot sau vaccin, alături, bineînţeles, de SARS. Despre această facilitate, există deja suspiciuni publice de multă vreme, publicate în SUA, privind nivelul de siguranţă şi utilizarea în domeniul armelor biologice de către Armata Populară Chineză.

Este primul dintr-o suită de 5-7 laboratoare de acest nivel pe care China dorea să le construiască în diferite locaţii, care să se adauge celor 54 înregistrate la nivel mondial. Totuşi şi azi cei mai renumiţi epidemiologi americani susţin că nu există nici un argument şi nici o dată concretă pentru a crede teoriile conspiraţiei şi răspândirea necontrolată a virusului plecat din acest laborator.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu