Ivana, femeia care a creat fenomenul Donald Trump. „O voi plăti cu un dolar pe an plus toate rochiile pe care le poate cumpăra“ FOTO

Ivana, femeia care a creat fenomenul Donald Trump. „O voi plăti cu un dolar pe an plus toate rochiile pe care le poate cumpăra“ FOTO

Prima soție a fostului președinte al SUA a jucat un rol esențial în evoluția acestuia, de la crearea unui imperiu imobiliar la șefia celui mai puternic stat din lume.

Melania și Donald Trump, cel mai de succes cuplu al anilor '80 FOTOGRAFII Profimedia

Pe cât de spectaculoasă a fost ascensiunea Ivanei Trump, pe atât de abruptă a fost, literalmente, moartea ei. Fosta soție a lui Donald Trump a murit la 73 de ani, pe 14 iulie 2022, în urma leziunilor provocate de o cădere pe scări, în apartamentul ei, din New York. Însă povestea ei de viață este chiar mai spectaculoasă decât a omului care i-a fost soț și al cărui destin l-a marcat pentru totdeauna, după cum o portretizează Vanity Fair .

Parte din farmecul ei a fost mereu accentul estic, căci Ivana Marie Zelnickova s-a născut în Cehoslovacia comunistă. A început să schieze la vârsta de patru ani şi a făcut parte din echipa naţională de juniori, ceea ce i-a dat oportunitatea să călătorească şi să guste prima dată din opulenţa lumii capitaliste.

S-a căsătorit cu instructorul de schi austriac Alfred Winklmayr, un mariaj pe care îl va numi „căsătoria Războiului Rece“ și care nu s-a consumat niciodată. A fost „pașaportul“ ei spre Vest, un aranjament care i-a dat posibilitatea să se mute în Canada, unde lucrat ca intructor de schi.

Avea 27 de ani când, în 1976, a ajuns în sfârșit la New York, ca model. Într-o rochie mini, roșie ca sângele, remarcându-se dintr-un grup de șapte modele, și-a cunoscut „prințul“. „Donald spune că sunt geamănul lui ca femeie“, declara ea, mai târziu.

O femeie de afaceri puternică

Din mariajul lor, care a durat din 1977 până în 1992, s-au născut trei copii, un imperiu imobiliar și fenomenul „The Donald“. Nunta (primul mariaj al lui Trump) a avut loc pe 7 aprilie 1977 și a fost începutul unei perioade fertile pentru cei doi soți. „O voi plăti cu un dolar pe an plus toate rochiile pe care le poate cumpăra“, spunea Trump. Acest comentariu a rănit-o pe soția sa, care avansa rapid profesional în rândurile Organizației Trump.

Dar a luat rochiile și toți pantofii pe care îi putea cumpăra și a muncit cot la cot cu Donald pentru a crea un imperiu imobiliar ce include clădiri precum Grand Hyatt (1979), Trump Tower (1983), Trump Plaza din Atlantic City (1984) și Trump Taj Mahal din Atlantic City (1990).

Au devenit rapid staruri din dezvoltatori imobiliari. „Într-un deceniu plin de «sclipici», ei au fost cei mai «strălucitori» într-un deceniu al lăcomiei, ei au fost cei mai lacomi“, scria People.

Pe măsură ce clădirile și garderoba creșteau (potrivit estimărilor revistei „Time“, garderoba ei îl costa pe Trump 1,5 milioane de dolari pe an) Ivana a devenit o femeie de afaceri puternică și a jucat rolul esențial în construcția fenomenului „The Donald“, așa cum l-a numit ea.

Eu sunt prima soție a lui Trump, practic, eu sunt prima doamnă

El n-ar fi recunoscut un rege, o regină sau o prințesă nici dacă s-ar fi împiedicat de ei. Ivana i-a deschis ochii“, comenta ziarista Cindy Adams.

„Nu ar fi apărut niciodat la «The Apprentice» (un reality-show american găzduit de Donald Trump – n.r.) fără imaginea creată de ea. Iar fără «The Apprentice» nu ar fi ajuns niciodată președintele SUA“, a spus scriitoarea Paula Froelich.

Ivana l-a iubit foarte mult pe Trump. „Ne înțelegem foarte bine pentru că, în cele din urmă, Ivana face exact ceea ce îi spun eu să facă“, declara el la show-ul lui Oprah. În curând, însă, a început să aspire la lucruri pe care el soțul ei le disprețuia: viață socială, evenimente, baluri, prezentări de modă. Dar Trump nu voia „un copilot, voia o majoretă“, spunea un comentator.

În curând, reflectoarele au strălucit mai tare pentru Ivana, iar aceasta și-a dat seama că prenumele său are la fel de multă greutate ca numele. Căsnicia lor s-a încheiat cu unul dintre cele mai mari scandaluri de divorț, cu multe acuzații de infidelitate și agresiune.

Când divorţul s-a finalizat, în 1992, a primit 14 milioane de dolari, o proprietate în Connecticut, un apartament în New York şi custodia copiilor. După divorţ, a continuat să investească în imobiliare, atât în SUA, cât şi în Europa, a lansat o linie de modă, a înfiinţat o companie de cosmetice, a scris mai multe cărţi.

L-a iubit pe Trump până la final

Viața personală a fost la fel de tumultuoasă și, după câteva relații eșuate, s-a căsătorit cu Rossano Rubicondi, un playboy italian, cu 20 de ani mai tânăr. Donald Trump a ținut un discurs la nunta lor: „Ai face bine să o tratezi cum trebuie, căci am un pistol și o lopată“, i-a spus mirelui. Au divorțat după un an.

În 2017, când Trump a devenit președintele SUA, și el, și Ivana se recăsătoriseră. „Eu sunt prima soție a lui Trump, practic, eu sunt prima doamnă“, a declarat aceasta. Brava ca să ascundă frica, căci valul de nepopularitate s-a răsfrânt și asupra ei.

Mă urăsc, toți mă urăsc. Vin în fața casei mele, mă acuză, mă strigă pe stradă. Sunt peste tot și mă urăsc. Dar nu e vina mea, eu nu sunt el. Am divorțat cu mulți ani în urmă. Nu merit asta“, le mărturisea unor prieteni.

Ivana Trump a făcut ultimul pas greșit, literalmente, în propriul apartament, când a căzut pe scări. Rănile de impact au provocat decesul, potrivit raportului medicului legist.

La ceremonia funerară din capelă, Trump a stat lângă siciriul deschis, mișcându-se ritmic, înainte și înapoi, de parcă ar fi vorbit cu ea, spun martorii. Sicriul erau auriu, iar ea era îmbrăcată într-o rochie aurie. Mai târziu, lângă mormânt, Vivian Serota, cea mai bună prietenă a Ivanei, i-a spus lui Trump: „I-ai frânt inima. Te-a iubit, încă te iubea. Știu că ai iubit-o și tu. Ați fi putut fi cuplul secolului“. Nu a spus nimic. Dar când a plecat, avea lacrimi pe obraji.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...