Ivica Dacic: Serbia nu-și va periclita relațiile cu Rusia pentru UE

Ivica Dacic: Serbia nu-și va periclita relațiile cu Rusia pentru UE

Legăturile Serbiei cu UE 'în niciun caz' nu pot avea un impact negativ asupra relației Belgradului cu Moscova, a declarat vineri ministrul afacerilor externe sârb, Ivica Dacic, aflat în vizită oficială în Federația Rusă, informează AFP.

'Suntem o țară care, geografic și politic, este legată de această parte (occidentală) a Europei, însă acest lucru nu se poate face în niciun caz în detrimentul bunelor noastre relații cu Rusia', a afirmat Dacic, în timpul unei conferințe de presă la finalul întrevederii sale cu omologul rus Serghei Lavrov.

Belgradul 'nu are nicio ambiție' să se integreze în NATO, a cărei extindere spre est este văzută cu ochi răi, a adăugat șeful diplomației sârbe.

Rusia și Serbia, două țări creștin-ortodoxe, întrețin relații foarte apropiate. În timpul unei vizite la Belgrad, în octombrie 2014, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Serbia este 'aliatul cel mai apropiat' al Moscovei.

După declanșarea crizei ucrainene, diplomația sârbă menține un echilibru fragil între respectarea obligațiilor sale față de UE — cu care a demarat în 2013 negocieri de aderare — și menținerea unor bune relații cu Moscova.

La rândul său, Federația Rusă a susținut în repetate rânduri Belgradul în dosare sensibile, precum este cel al independenței fostei provincii sârbe Kosovo, pe care Rusia, la fel ca Serbia, nu o recunoaște.

Moscova a denunțat, de asemenea, condamnarea pentru 'genocid' a fostului lider politic al sârbilor bosniaci Radovan Karadzic, calificând drept 'motivat politic' verdictul Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) de la Haga.

AGERPRES/(AS — autor: Adriana Matcovschi, editor: Vicențiu Purcărea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Roubini avertizează / „Mama tuturor crizelor economice se profilează și nu va fi nimic de făcut în privința asta”

2 Date care dau de gândit / Rusia a scos din depozite ce avea mai bun, dar încă mai are resurse pentru încă doi ani de război

3 „Wow, sexul din filme este foarte real”

4 VIDEO Momente de stupoare la Budapesta! / „A fost ca și cum suveranitatea Ungariei a fost cedată chinezilor”

5 VIDEO Aceste imagini bizare sunt din Germania...