Jandarmul lui Dragnea, cercetat de procurorii militari pentru purtare abuzivă

Jandarmul lui Dragnea, cercetat de procurorii militari pentru purtare abuzivă

Jandarmul lui Dragnea, cercetat de procurorii militari pentru purtare abuzivă. Jandarmul este suspectat că a săvârşit infracţiunea de purtare abuzivă. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a comunicat că procurorii militari îl vor cerceta pe jandarmul bătăuş de la mitingul de sâmbătă. Acesta este suspectat că a săvârşit infracţiunea de purtare abuzivă.

Într-un comunicat transmis ieri, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie arată că ”având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la incidentele petrecute cu ocazia manifestaţiei din data de 20 ianuarie 2018, ce s-a desfăşurat în Piaţa Universităţii din Bucureşti, Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este abilitat să aducă la cunoştinţa publicului următoarele: La data de 22 ianuarie 2018, procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă prev. de art. 296 alin. 2 din Codul penal, constând în aceea că unul dintre jandarmii din dispozitivul desfăşurat pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice a agresat fizic una sau mai multe persoane, pe fondul unei busculade create în zona cordonului de protecţie".

Reamintim că jandarmul filmat în timp ce lovea cu pumnul mai mulţi protestatari la mitingul din Capitală, de sâmbăta trecută, era deja cercetat disciplinar. Concret, căpitanul Răducu Şerban, de la Brigada de intervenţie a Jandarmeriei, este anchetat de şefii săi pentru modul în care a acţionat. Şeful Jandarmeriei a declarat că Şerban îşi va continua activitatea până când i se va demonstra vinovăţia. „Vă asigur că Jandarmeria va analiza imaginilie şi va lua măsuri în cazul jandarmului. Cel puţin până se demonstrează vinovăţia acestuia, el îşi va continua activitatea”, a declarat şeful Jandarmeriei Române Sebastian Cucoş, luni seară, la TVR.

„Este căpitan în cadrul Jandarmeriei Bucureşti. Este în curs o procedură disciplinară, în momentul în care se va încheia, o să anunţăm rezultatele. Durata maximă de analiză este de o lună“, a explicat şi căpitanul Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.

Însă, nu doar reacţia jandarmului care a lovit protestatarii este contestată, ci şi modul în care a acţionat dispozitivul forţelor de ordine. Este discutabilă şi decizia superiorilor săi, care au dat ordin ca protestatarii să fie ţinuţi cu forţa după gardurile metalice. În această privinţă, nu a fost declanşată însă nicio verificare.

„Ancheta internă care îl priveşte pe colegul nostru are ca obiect strict analiza acelei situaţii în care a fost implicat. Despre modul de adoptare a dispozitivelor de ordine publică de către Jandarmerie se pot pronunţa doar nişte specialişti. Deocamdată, nu se face nicio analiză pe modul de intervenţie la protestul de sâmbătă. Asta o pot cere eşaloanele superioare“, a mai precizat căpitanul Georgian Enache.

Controversele acţiunii jandarmilor

Jandarmeria anunţase înainte de protest că vor fi luate măsuri sporite pentru protestul de sâmbătă. Şi aşa a şi fost. Au fost foarte multe echipe de jandarmi călare, scutieri şi jandarmi dotaţi cu gaze lacrimogene.

Numai că forţele de ordine nu au anticipat numărul foarte mare de manifestanţi, iar acţiunile jandarmilor au stârnit controvese. Deşi era evident că mulţimea de oameni nu mai putea fi menţinută în perimetrul stabilit iniţial de forţele de ordine, jandarmii i-au împins pe protestatari cu putere după gardul de protecţie pentru a nu fi blocat carosabilul.

Un alt moment controversat a avut loc în staţia de metrou Universitate. Un cordon de jandarmi a blocat ieşirea oamenilor pe scările care duceau la suprafaţă. Decizia a dus însă la busculade în subteran care se puteau încheia cu o tragedie. Sute de persoane s-au înghesuit să iasă din staţia de metrou, dar au fost împiedicate de jandarmi.

Blocajul a fost ridicat după o jumătate de oră, oamenii putând să iasă la aer abia în momentul în care cei de la suprafaţă au rupt cordoanele jandarmilor şi au ocupat strada.Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Informații certe

2 Zvon...

3 Așa o fi?

4 De citit! / Este posibil, oare, așa ceva în inima României?

5 Așa o fi?