Japonia: Alegătorii sunt divizați în privința revizuirii Constituției pacifiste a țării (sondaj)

Alegătorii japonezi sunt profund divizați în ceea ce privește demersurile premierului Shinzo Abe în vederea revizuirii Constituției pacifiste a țării, elaborată în urmă cu 70 de ani, relevă un sondaj de opinie Nikkei Inc/TV Tokyo, citat miercuri de Reuters.

Ancheta sociologică arată că 46% dintre japonezi susțin menținerea Constituției țării în forma sa actuală, cu patru puncte procentuale mai puțini decât în sondajul similar realizat anul trecut.

În schimb, 45% dintre japonezi sunt de acord cu schimbarea legii fundamentale a țării, cu cinci puncte procentuale mai mulți decât în sondajul din 2016.

În urmă cu două zile, premierul Shinzo Abe a estimat că agravarea 'situației securității' în Asia de Est este un semn al faptului că este momentul de a face 'pasul istoric spre obiectivul de reformare a Constituției', potrivit agenției de presă Kuyodo.

În luna martie, Partidul Liberal Democrat (PLD) a propus oficial ca guvernul japonez să ia în considerare obținerea capacității de a lovi baze inamice și de a dezvolta apărarea antirachetă, pe fondul creșterii amenințării nord-coreene.

În conformitate cu articolul 9 al Constituției, Japonia a renunțat pentru totdeauna la dreptul de a declara război.

Guverne succesive de la Tokyo au interpretat Constituția în sensul că ea permite armatei doar 'autoapărarea', iar trupele japoneze au participat la operațiuni internaționale de menținere a păcii, așa cum a fost cazul misiunii de reconstrucție a Irakului, în perioada 2004-2006.

Parlamentul japonez a votat, în 2015, o lege care permite forțelor militare japoneze să trimită trupe în străinătate pentru prima dată după 1945, dar orice revizuire a Constituției trebuie să fie susținută de cel puțin două treimi dintre parlamentari, în fiecare dintre cele două camere legislative, și de o majoritate a alegătorilor într-un referendum național.

Un sondaj separat dat sâmbătă publicității de Kyodo indica faptul că 49% dintre japonezi susțin că articolul 9 al Constituției trebuie să fie revizuit, iar 47% se opun unei asemenea modificări.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO / Asta e MAFIE! Augustin Zegrean, avertisment GRAV: CCR s-ar putea să nu valideze alegerile prezidențiale!…

2 CULISE / Cine e baronul PSD care a ordonat anularea zborurilor TAROM în ziua moţiunii. DNA începe audierile

3 Dăncilă poate lua între 8 și 18 ani de pușcărie după denunțul lui Dragnea!

4 ALERTĂ / Guvernul PSD, RUȘINEA Europei, a încercat să ÎNȘELE Comisia Europeană și să deconteze din fonduri UE pr…

5 Rareș Bogdan o calcă-n picioare pe „Proasta Pământului” după minciuna despre fabrica Volkswagen!

recomandări

Te ia DNA: Mitu Augustin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Imagini din toată lumea de la eclipsa / superluna de aseară