Japonia: Alegătorii sunt divizați în privința revizuirii Constituției pacifiste a țării (sondaj)

Alegătorii japonezi sunt profund divizați în ceea ce privește demersurile premierului Shinzo Abe în vederea revizuirii Constituției pacifiste a țării, elaborată în urmă cu 70 de ani, relevă un sondaj de opinie Nikkei Inc/TV Tokyo, citat miercuri de Reuters.

Ancheta sociologică arată că 46% dintre japonezi susțin menținerea Constituției țării în forma sa actuală, cu patru puncte procentuale mai puțini decât în sondajul similar realizat anul trecut.

În schimb, 45% dintre japonezi sunt de acord cu schimbarea legii fundamentale a țării, cu cinci puncte procentuale mai mulți decât în sondajul din 2016.

În urmă cu două zile, premierul Shinzo Abe a estimat că agravarea 'situației securității' în Asia de Est este un semn al faptului că este momentul de a face 'pasul istoric spre obiectivul de reformare a Constituției', potrivit agenției de presă Kuyodo.

În luna martie, Partidul Liberal Democrat (PLD) a propus oficial ca guvernul japonez să ia în considerare obținerea capacității de a lovi baze inamice și de a dezvolta apărarea antirachetă, pe fondul creșterii amenințării nord-coreene.

În conformitate cu articolul 9 al Constituției, Japonia a renunțat pentru totdeauna la dreptul de a declara război.

Guverne succesive de la Tokyo au interpretat Constituția în sensul că ea permite armatei doar 'autoapărarea', iar trupele japoneze au participat la operațiuni internaționale de menținere a păcii, așa cum a fost cazul misiunii de reconstrucție a Irakului, în perioada 2004-2006.

Parlamentul japonez a votat, în 2015, o lege care permite forțelor militare japoneze să trimită trupe în străinătate pentru prima dată după 1945, dar orice revizuire a Constituției trebuie să fie susținută de cel puțin două treimi dintre parlamentari, în fiecare dintre cele două camere legislative, și de o majoritate a alegătorilor într-un referendum național.

Un sondaj separat dat sâmbătă publicității de Kyodo indica faptul că 49% dintre japonezi susțin că articolul 9 al Constituției trebuie să fie revizuit, iar 47% se opun unei asemenea modificări.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Între 2016 și 2019, Dragnea a primit cel puțin 10 milioane de euro, la sacoșă, de la un constructor

2 Cîțu a dat-o cu cracii-n sus pe Firea! Moldoveanca, isterică, anunță „cutremur politic”!

3 Monica Anisie își cere scuze după vizita din Ialomița: „Este regretabil că, pentru moment, nu am fost atentă l…

4 VICE / Securitatea națională, în pericol. Suspiciuni de acordare ilegală a cetățeniei române la Autoritatea Naț…

5 Mărturia terifiantă a fetei obligate să facă sex în trei cu primarul: „Nici nu vreau să îmi mai amintesc ce a …

recomandări

Te ia DNA: MIZDRAN MIHAITA MARIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi sloganuri fake amuzante