Japonia: Guvernul a stabilit numele noii ere ce va începe în mai, cu încoronarea prinţului Naruhito

Japonia: Guvernul a stabilit numele noii ere ce va începe în mai, cu încoronarea prinţului Naruhito

Guvernul Japoniei a anunţat luni numele noii "ere" care va începe la 1 mai, când pe tron va urca prinţul Naruhito, al cărui tată, împăratul Akihito, urmează să abdice la 30 aprilie, transmite Kyodo.

Noua eră se va numi "Reiwa", semnificând comuniunea spirituală a japonezilor pentru a dezvolta cultura ţării, potrivit premierului Shinzo Abe.

Numele noii ere a fost adoptat dintr-o operă clasică niponă, pentru prima dată în cei peste 1300 de ani de când a început să se folosească acest sistem, iar alegerea lui reflectă tendinţele naţionaliste ale guvernului conservator condus de Abe, au remarcat observatori citaţi de Kyodo.

În Japonia modernă, numele erelor se referă la domnia unui împărat şi este de mare interes public, întrucât este utilizat pe larg în calendare, ziare, documente oficiale şi diferite acte, inclusiv permise de conducere.

Conform unei surse guvernamentale, numele a fost ales din şase variante. Pentru selecţie, cabinetul Abe a discutat cu nouă experţi din presă, mediul de afaceri, învăţământ, precum şi cu lideri din Dietă (legislativ). Între aceştia se numără profesorul Shinya Yamanaka de la universitatea Kyoto, care a câştigat în 2012 premiul Nobel pentru fiziologie şi medicină.

Şeful guvernului a mai explicat că numele celei de-a 248-a ere, sau "gengo", derivă din "Manyoshu", o colecţie de poeme japoneze din secolul al VIII-lea. Începând cu prima "gengo", în anul 645, care s-a numit "Taika", toate numele de eră cu surse identificabile au provenit din creaţii clasice chineze.

"Ne aşteptăm sincer ca noua eră să se bucure de o largă acceptare din partea publicului şi să se înrădăcineze adânc în vieţile japonezilor", a mai spus Abe, care şi-a exprimat totodată speranţa ca "Reiwa" să fie o eră promiţătoare pentru tânăra generaţie.

Premierul nu a dezvăluit cine a sugerat numele Reiwa şi alte potenţiale nume, invocând dreptul la confidenţialitate şi necesitatea de a evita eventuale probleme care ar putea apărea dacă ar specifica cine anume ce a propus. Iniţial, guvernul Abe a avut în vedere să stabilească şi să anunţe noua "gengo" înainte de sfârşitul anului trecut, pentru a reduce impactul noului nume asupra vieţii oamenilor, dar unii oficiali guvernamentali şi deputaţi conservatori din Partidul Liberal Democrat al lui Abe şi-au exprimat preocuparea că devansarea dezvăluirii numelui ar putea duce la o "suprapunere" a autorităţii împăraţilor.

Actuala eră, "Heisei", cu semnificaţia "dobândirea păcii", a început la 8 ianuarie 1989, a doua zi după decesul împăratului Hirohito.

Japonia este singura ţară din lume care utilizează acest sistem de denumiri de eră, originar din China, deşi foloseşte în mod curent şi calendarul gregorian.

În ultimul deceniu, împăratul Akihito a întâmpinat mai multe probleme de sănătate, în august 2016 acesta declarând că se teme că vârsta îl va împiedica să-şi îndeplinească îndatoririle ce îi revin ca ''simbol al poporului şi unităţii naţiunii''. În acest context, la 9 iunie 2017, Parlamentul japonez a votat o lege ce permite împăratului Akihito să renunţe la tron.

La 1 decembrie 2017, Consiliul Casei Imperiale, prezidat de premierul Shinzo Abe, s-a hotărât asupra datei la care împăratul Akihito va abdica, respectiv data de 30 aprilie 2019. Ultima abdicare a fost cea a împăratului Kokaku în 1817. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria