Japonia: Numele noii ere ''Reiwa'' înseamnă în limba engleză ''beautiful harmony'', afirmă responsabili niponi

Japonia: Numele noii ere ''Reiwa'' înseamnă în limba engleză ''beautiful harmony'', afirmă responsabili niponi

Numele noii ere imperiale japoneze ''Reiwa'', care va începe la 1 mai, când pe tron va urca prinţul Naruhito, al cărui tată, împăratul Akihito, urmează să abdice la 30 aprilie, înseamnă în limba engleză ''beautiful harmony'' (armonie frumoasă), au explicat marţi oficiali guvernamentali niponi, pe fondul unor confuzii referitoare la sensurile numelui noii ere imperiale nipone, relatează Kyodo.

Guvernul premierului Shinzo Abe a ales două caractere chinezeşti pentru noul nume - ''rei'', care înseamnă ''ordine'' şi ''de bun augur'' şi ''wa'' cu sensurile de ''armonie'' şi ''pace'' sau ''Japonia''.

Abe a declarat luni, în cursul unei conferinţe de presă, că numele ''Reiwa'', care este preluat din ''Manyoshu'', cea mai veche colecţie de poeme japoneze ce datează de peste 1.200 de ani, include sensul de ''cultură care apare şi înfloreşte atunci când oamenii îşi aduc inimile şi minţile împreună într-o manieră frumoasă". Noua eră se va numi "Reiwa", semnificând comuniunea spirituală a japonezilor pentru a dezvolta cultura ţării, a precizat premierul Shinzo Abe.

Totuşi, combinarea celor două caractere a lăsat loc la interpretări şi a generat confuzii, în special în rândul organizaţiilor mass-media străine, în parte pentru că "rei" este mai frecvent folosit cu sensul de "ordine" sau "comandă".

"Noi spunem că sensul este de 'armonie frumoasă', în răspuns la întrebările referitoare la semnificaţia şi nuanţa acestui nume", a spus un oficial guvernamental responsabil de relaţiile cu mass-media străine.

Şeful guvernului a mai explicat că numele celei de-a 248-a ere, sau "gengo", derivă din "Manyoshu", o colecţie de poeme japoneze din secolul al VIII-lea. Începând cu prima "gengo", în anul 645, care s-a numit "Taika", toate numele de eră cu surse identificabile au provenit din creaţii clasice chineze.

"Ne aşteptăm sincer ca noua eră să se bucure de o largă acceptare din partea publicului şi să se înrădăcineze adânc în vieţile japonezilor", a mai spus Abe, care şi-a exprimat totodată speranţa ca "Reiwa" să fie o eră promiţătoare pentru tânăra generaţie.

Japonia este singura ţară din lume care utilizează acest sistem de denumiri de eră, originar din China, deşi foloseşte în mod curent şi calendarul gregorian. În Japonia modernă, numele erelor se referă la domnia unui împărat şi este de mare interes public, întrucât este utilizat pe larg în calendare, ziare, documente oficiale şi diferite acte, inclusiv permise de conducere.

Actuala eră, "Heisei", cu semnificaţia "dobândirea păcii", a început la 8 ianuarie 1989, a doua zi după decesul împăratului Hirohito. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...