Japonia: Pediatrul care a descoperit ''boala Kawasaki'' a decedat la 95 de ani

Japonia: Pediatrul care a descoperit ''boala Kawasaki'' a decedat la 95 de ani

Pediatrul japonez Tomisaku Kawasaki, descoperitorul ''bolii Kawasaki'', ale cărei simptome similare au fost observate în cazul unor copii în timpul pandemiei de COVID-19, a decedat la vârsta de 95 de ani, a anunţat miercuri centrul de cercetare pe care acesta îl prezida, informează AFP.

Boala Kawasaki este o maladie rară în rândul copiilor, declanşând o inflamaţie la nivelul vaselor de sânge care poate da naştere unor complicaţii cardiace potenţial mortale dacă nu este tratată rapid.

Tomisaku Kawasaki a observat pentru prima dată în 1961 simptome inexplicabile în cazul unui copil de patru ani din Japonia: un episod sever de febră însoţit de conjunctivită, erupţie cutanată pe tot corpul şi ''limbă zmeurie''.

Medicul a identificat ulterior 50 de cazuri similare pe care le-a descris într-un articol ştiinţific publicat în 1967.

''Denumirea originală (a sindromului, n.red) era una lungă. Nu sunt eu cel care l-a denumit 'boala Kawasaki', dar aşa a fost supranumită'', a declarat acesta în 2017 pentru cotidianul japonez Mainichi Shimbun.

Boala afectează mai mult băieţii decât fetele şi apare mai frecvent la copiii de origine japoneză, deşi în prezent este diagnosticată în lumea întreagă. Cauza bolii a rămas necunoscută până în zilele noastre.

O boală inflamatorie prezentând simptome asemănătoare celor ale maladiei Kawasaki a fost semnalată în ultimele luni în Europa şi în special în Statele Unite.

Numeroşi cercetători încearcă în prezent să verifice o presupusă legătură între această nouă maladie pediatrică şi COVID-19, întrucât numeroşi copii afectaţi au fost testaţi pozitiv pentru coronavirus.

În ciuda vârstei avansate, Tomisaku Kawasaki a rămas activ în cadrul comunităţii medicale nipone: a prezidat până anul trecut Centrul de cercetare japoneză pentru maladia Kawasaki, o organizaţie nonguvernamentală.

Medicul a decedat vineri într-un spital din Tokyo ca urmare a ''vârstei sale înaintate'', potrivit ONG-ului menţionat.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dobitocul ăsta prezintă știri la Antena 3! / Citiți și voi ce personaje adăpostește cloaca lui Voiculescu!

2 Așa o fi?

3 Cuplu de sătmăreni ucis cu brutalitate. Suspectul a violat soţia şi apoi i-a omorât pe cei doi soţi

4 Fiul lui Sile Cămătaru, la un pas de închisoare din cauza Giorgianei, fosta iubită. Ordin încălcat

5 Tânără care a făcut armata în Marina americană, găsită moartă într-o pădure din Rusia