Japonia: Premierul demisionar Abe pledează pentru întărirea capacităţilor de apărare antirachetă

Japonia: Premierul demisionar Abe pledează pentru întărirea capacităţilor de apărare antirachetă

Premierul japonez Shinzo Abe, care se pregăteşte să plece din funcţie săptămâna viitoare din motive de sănătate, a insistat vineri pe necesitatea întăririi capacităţilor de apărare antirachetă ale ţării, cu precădere pentru a contracara ameninţarea nord-coreeană, transmite AFP.

''Cred că este necesar să întărim descurajarea şi, astfel, să reducem şi mai mult eventualitatea unui atac contra Japoniei cu rachete balistice şi alte'' arme, a afirmat Abe într-un comunicat.

Guvernul a prevăzut să identifice ''până la sfârşitul anului'' politica de urmat pentru a răspunde provocărilor ''severe'' de securitate naţională, a adăugat Abe, citând ameninţarea balistică şi nucleară din partea Phenianului.

Reflecţia guvernului se va înscrie în cadrele Constituţiei pacifiste a Japoniei şi ale dreptului internaţional, a dat el asigurări.

''Politica japoneză orientată exclusiv pe apărare nu se va schimba'', nici alianţa de securitate cu Statele Unite, a mai precizat Shinzo Abe.

Cu toate acestea, posibilitatea ca Japonia să se doteze cu arme ofensive, fie şi în scop declarat de descurajare şi de apărare, este dezbătută în ţară.

Partidul Komeito, membru al coaliţiei la putere alături de Partidul Liberal Democrat (PLD) al lui Abe, se opune ferm unei evoluţii a apărării ţării spre arme ofensive.

Apelul lui Abe nu va avea un efect constrângător pentru viitorul guvern, ce se va forma săptămâna viitoare după alegerea unui nou prim-ministru, cel mai probabil fidelul său şef de cabinet, Yoshihide Suga.

Dar, potrivit analiştilor, Abe încearcă să determine ca dezbaterea legată de viitorul apărării Japoniei să nu fie îngropată după plecarea sa din funcţie.

''Apărarea antirachetă este unul din marile dosare pe care prim-ministrul Abe le lasă în suspensie'', a declarat pentru AFP Hideshi Takesada, expert în probleme de apărare şi profesor invitat la Universitatea Takushoku din Tokyo.

În 2017, guvernul Abe aprobase achiziţia unui sistem american de apărare antirachetă Aegis Ashore, pentru un cost estimat la 4,2 miliarde de dolari pe mai multe decenii.

Guvernul a renunţat în cele urmă la acest program în iunie, în urma îngrijorărilor puternice ale locuitorilor riverani zonelor alese pentru instalarea rachetele interceptoare. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”