Japonia: Prim-ministrul Yoshihide Suga a supravieţuit unei moţiuni de cenzură

Japonia: Prim-ministrul Yoshihide Suga a supravieţuit unei moţiuni de cenzură

Prim-ministrul japonez Yoshihide Suga, puternic criticat în ultima vreme, a supravieţuit unei moţiuni de cenzură din partea opoziţiei, informează marţi DPA.

Cu o majoritate de voturi din partea formaţiunii sale Partidul Liberal Democrat (PLD) şi partenerului său mai mic de coaliţie Komeito, camera inferioară a parlamentului a votat marţi împotriva moţiunii depuse de opoziţie, care l-a criticat pe Suga pentru modul în care a gestionat pandemia de coronavirus şi angajamentul său de neclintit în favoarea desfăşurării Jocurilor Olimpice.

Tabăra opoziţiei fragmentate a dorit să continue dezbaterea pe această temă, dar cererea sa pentru prelungirea actualei sesiuni parlamentare a fost respinsă de guvern ca fiind inutilă.

Acţiunea opoziţiei intervine cu ceva mai mult de o lună înainte de startul Jocurilor Olimpice de la Tokyo.

Capitala este încă în stare de urgenţă până duminică.

Anterior, Suga nu a exclus dizolvarea parlamentului în cazul în care moţiunea de cenzură ar fi trecut. Cu toate acestea, el a spus că lupta împotriva pandemiei este o prioritate.

Mandatul lui Suga ca lider al partidului şi prim-ministru se încheie la 30 septembrie şi el trebuie să convoace alegeri pentru camera inferioară cel târziu pe 21 octombrie.

Observatorii cred că este probabil ca el să aştepte până la încheierea Jocurilor de la Tokyo înainte de a convoca alegerile.

O schimbare în interiorul partidului la putere este considerată improbabilă pe fondul naturii fragmentate şi slăbiciunii taberei opoziţiei.

Suga s-a bucurat de ratinguri ridicate în sondaje, de circa 70% la începutul mandatului său. Dar o serie de scandaluri implicând membri ai partidului său acuzaţi de nepotism, precum şi modul în care Suga a gestionat pandemia şi procesul de vaccinare ce a întârziat să capete avânt au condus la scăderea popularităţii sale.

Insistenţa sa cu privire la organizarea Olimpiadei de la Tokyo în ciuda pandemiei i-a atras de asemenea critici. În mai multe sondaje, majoritatea japonezilor au cerut ca Olimpiada să fie din nou amânată sau anulată cu totul. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...