Japonia, SUA și Coreea de Sud vor cere Coreei de Nord să anuleze lansarea satelitului

Japonia, SUA și Coreea de Sud vor cere Coreei de Nord să anuleze lansarea satelitului

Orice lansare de rachete balistice de către Phenian constituie o încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU.

Lansare rachete SpaceX. Foto: EPA-EFE

Japonia, Statele Unite și Coreea de Sud consideră că orice lansare de rachete balistice de către Phenian este o încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și vor cere ca RPDC să renunțe la planul său de lansare a unui satelit între 22 noiembrie și 1 decembrie, a anunțat de Ministerul de Externe japonez în urma consultărilor dintre reprezentanții ministerelor de externe ale celor trei țări.

Participanții la consultări au promis, de asemenea, că vor lucra îndeaproape pentru a consolida capacitățile de descurajare și de răspuns și că vor apela la ONU pentru a răspunde acțiunilor Phenianului.

Coreea de Nord a notificat anterior Garda de Coastă japoneză despre planurile de a lansa un satelit artificial în perioada 22 noiembrie - 1 decembrie. Observatorii japonezi notează că Phenianul a efectuat anterior lansări în primele trei zile ale ferestrei de timp declarate.

Pe 19 noiembrie, ministrul Apărării Naționale din Republica Coreea, Shin Won-sik, a declarat că RPDC ar putea lansa primul său satelit de recunoaștere într-o săptămână sau înainte de sfârșitul lunii noiembrie pentru a învinge Coreea de Sud, care va lansa primul său satelit militar pe 30 noiembrie cu ajutorul unei rachete Falcon 9 (SpaceX) de la baza Vandenberg Air Force, din statul California. Coreea de Nord a încercat fără succes să lanseze un satelit de recunoaștere în mai și august. Phenianul și-a anunțat intenția de a face o a treia încercare în octombrie, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?