Japonia: Toyota prezintă scuze, la patru ani după sinuciderea unui angajat care era hărţuit

Japonia: Toyota prezintă scuze, la patru ani după sinuciderea unui angajat care era hărţuit

Gigantul nipon al automobilelor Toyota a prezentat scuze şi a ajuns la un acord amiabil cu familia unui angajat care s-a sinucis în 2017 după ce a fost victima unei hărţuiri, transmis Kyodo şi AFP.

Sinuciderea inginerului de 28 de ani a fost consecinţa problemelor psihologice rezultate în urma hărţuirii sale de către un superior direct, a stabilit în 2019 un organism regional al Ministerului japonez al muncii.

Toyota a încheiat pe 7 aprilie a.c. un acord amiabil cu familia tânărului. Valoarea compensaţiei nu a fost dezvăluită.

Inginerul, al cărui nume nu a fost făcut public, lucra pentru Toyota de un an şi jumătate, atunci când s-a sinucis, în octombrie 2017. Superiorul lui i-ar fi spus între altele că "ar fi mai bine să moară", au relatat media nipone.

Toyota a menţionat că responsabilul în cauză a fost sancţionat, fără a face alte precizări.

Directorul grupului, Akio Toyoda, a fost recent în vizită la familia victimei pentru a prezenta scuze şi a explica măsurile luate pentru a evita repetarea dramei, a declarat pentru AFP avocatul părinţilor, Yoshihide Tachino.

"Simţim şi acum în inimă durerea celor întâmplate fiului nostru mult-iubit", a transmis familia lui, într-un comunicat.

La rândul ei, Toyota a prezentat "cele mai sincere condoleanţe" pentru moartea "tragică" a inginerului, adăugând că "se roagă pentru odihna sufletului său", într-un comunicat publicat luni.

"Tratăm cu cea mai mare seriozitate faptul că s-a pierdut preţioasa viaţă a unui angajat", a asigurat grupul, afirmând că au fost "aplicate măsuri pentru a evita repetarea unui asemenea accident tragic".

Japonia rămâne cunoscută pentru condiţiile dure de muncă şi numărul ridicat de decese din cauza epuizării, a amintit avocatul familiei, potrivit căruia numărul de plângeri pentru hărţuire la locul de muncă este în creştere.

Avocatul a mai notat că faptul în sine că o companie de renume cum este Toyota a recunoscut hărţuirea este "simbolic" şi ar putea contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă din arhipelagul nipon, unde rata sinuciderilor este cea mai ridicată din ţările G7.

Problema surmenării la muncă a devenit mai mediatizată în Japonia după sinuciderea, în 2015, a unei angajate a societăţii de publicitate Dentsu, atribuită orelor suplimentare excesive. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Raluca Drăgoi, pozată în timp ce face sex oral

2 Așa o fi? / Dubioase și urât mirositoare sunt dedesubturile politicii românești

3 Câh...

4 Așa arată relaxarea la Mamaia

5 Cel mai prost scenariu pentru omenire