Japonia: Un tratament cu celule suşă, realizat în premieră mondială la un bebeluş diagnosticat cu o afecţiune hepatică

Japonia: Un tratament cu celule suşă, realizat în premieră mondială la un bebeluş diagnosticat cu o afecţiune hepatică

O echipă medicală din Japonia a reuşit să realizeze o grefă de celule hepatice derivate din celule suşă embrionare la un nou-născut care suferea de o afecţiune hepatică, o premieră mondială care ar putea deschide calea către noi opţiuni în domeniul medicinii pediatrice, informează AFP.

În luna octombrie a anului trecut, bebeluşul a fost diagnosticat cu o malformaţie congenitală din ciclul ureei, care făcea ca ficatul său să nu descompună amoniacul, un component toxic transformat în mod normal în uree pentru a fi eliminat pe cale urinară.

În vârstă de doar şase zile, pacientul era prea mic pentru a fi supus unei grefe hepatice, o intervenţie chirurgicală majoră, care nu se recomandă înainte ca micuţul să ajungă la o greutate de cel puţin 6 kilograme, adică în jurul vârstei de trei până la cinci luni.

Medicii din cadrul Centrului naţional pentru sănătate şi dezvoltare infantilă (NCCHD) de la Tokyo au decis atunci să opteze pentru o terapie de tranziţie, aşteptând ca bebeluşul să fie suficient de dezvoltat pentru a primi o grefă de ficat prin metoda clasică.

Drept urmare, au injectat în vasele de sânge de la nivelul ficatului 190 de milioane de celule hepatice sănătoase fabricate plecând de la celule suşe embrionare (CSE) umane.

După acest tratament, ''nu a fost constatată o creştere a concentraţiei de amoniac în sânge'' la bebeluş, care a putut beneficia, câteva luni mai târziu, de o grefă cu un mic fragment din ficatul tatălui. Bebeluşul a fost externat la şase luni după naştere.

Este un ''succes'' pentru o ''primă încercare clinică din lume care utilizează CSE pentru un pacient care suferă de o afecţiune hepatică'', a precizat NCCHD într-un comunicat publicat joi.

Celulele suşă embrionare umane sunt recoltate pe bază ovulelor fertilizate dezvoltate în ''blastula'', un strat de circa 100 de celule, unul dintre cele mai timpurii stadii ale vieţii umane.

Acest domeniu promiţător din cadrul cercetării terapeutice ridică în acelaşi timp o dilemă etică, întrucât blastulele sunt distruse în timpul procesului de extracţie al celulelor suşe embrionare.

NCCHD este una dintre singurele două instituţii din Japonia autorizate să producă CSE în scopul cercetării terapeutice.

Funcţionează cu ovule fertilizate a căror utilizare a fost autorizată de pacienţii care au finalizat deja tratamentele pentru fertilitate, a explicat NCCHD. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina