Japonia va acorda familiilor tinere care se mută din Tokyo un milion de yeni pentru fiecare copil

Japonia va acorda familiilor tinere care se mută din Tokyo un milion de yeni pentru fiecare copil

Japonia are de gând să crească stimulentul financiar pentru familiile care aleg să se mute din capitala japoneză, relatează Financial Times .

Japonia are de gând să crească stimulentul financiar. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Oficialii care cunosc planul susțin că Guvernul va încerca să atragă familiile să se mute din Tokyo în schimbul sumei de până la 1 milion de yeni (7.600 de dolari) pentru fiecare copil. Aceștia ar trebui să aleagă municipalitățile din afara orașului și a prefecturilor din jur. În Japonia, sunt oferiți 300.000 de yeni în cadrul programului în vigoare din 2019.

Creșterea stimulentului reprezintă doar o parte a angajamentului guvernului de a stimula familiile tinere să se mute din Tokyo. Conform sursei citate, familiile care se mută beneficiază deja de un ajutor financiar unic de până la 3 milioane de yeni și suma poate crește în cazul în care își deschid o afacere.

Familiile care acceptă banii trebuie să stea timp de cel puțin cinci ani în locul în care au ales să se mute.

Reducerea și îmbătrânire populației Japoniei și migrația tinerilor către capitală au afectat regiunile dincolo de Tokyo, Osaka și alte câteva orașe mari.

Se apreciază că numărul de case părăsite din Japonia va ajunge la circa 10 milioane în anul 2023.

Mai mult decât atât, statutul capitalei japoneze ca principal magnet pentru activitatea economică și migrație a crescut. În anul 2021, în ciuda încetinirii determinate de pandemie și de munca la distanță, prețul mediu al chiriilor în Tokyo, conform Institutului Economic Imobiliar, a depășit vârful fixat la apogeul bulei imobiliare din Japonia, în anul 1989.

Circa 1.300 de municipalități japoneze s-au înscris pentru a găzdui familiile din Tokyo care aleg să se mute. Conform surselor guvernamentale, puțin sub 2.400 de persoane au beneficiat de plata de relocare în anul fiscal 2021, o cifră care reprezintă circa 0,006% din populaţia de 38 de milioane a capitalei nipone.

Paginile de Internet ale municipalităților care încearcă să atragă familiile tinere prezintă argumente pentru care aceștia să aleagă să se mute. Satul Umaji din prefectura Kochi prezintă oferta unei grădinițe gratuite „şi, bineînţeles, fără copii pe lista de aşteptare”.

În online, oamenii au reacționat la anunțul privind oferta guvernului de relocare în valoare de 1 milion de yeni pentru fiecare copil.

Sună ca o mulţime de bani, dar nu sunt suficienţi pentru a determina cu adevărat pe cineva să se decidă să aibă copii", conform unui internaut.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”