Japonia va deversa în mare apă contaminată de la centrala Fukushima Daiichi

Japonia va deversa în mare apă contaminată de la centrala Fukushima Daiichi

Guvernul japonez a decis să deverseze în mare apă radioactivă de la fosta centrală nucleară Fukushima Daiichi, un anunţ oficial în această privinţă urmând a fi făcut până la finalul lunii octombrie, relatează vineri Kyodo, AFP şi Reuters.

Ministrul industriei japonez Hiroshi Kajiyama a precizat că deocamdată nu a fost luată nicio decizie, dar guvernul are în vedere una în viitorul apropiat.

În prezent stocaţi în 1.000 de cisterne la locul centralei Fukushima Daiichi, cei 1 milion de metri cubi de apă contaminată provin din ploi, din pânze subterane şi din injecţiile necesare pentru răcirea miezurilor reactoarelor nucleare intrate în fuziune după tsunamiul din 11 martie 2011.

Apa a fost filtrată de mai multe ori pentru a scăpa de majoritatea substanţelor radioactive (radionucleide), dar nu şi de tritiu, care nu poate fi eliminat folosind tehnologiile actuale.

Capacităţile de stocare de la Fukushima fiind saturate, autorităţile japoneze au analizat posibile soluţii în ultimii ani. La începutul lui 2020, experţi angajaţi de guvernul japonez au recomandat deversarea în mare, o practică deja existentă în Japonia şi în alte ţări la instalaţiile nucleare în activitate.

Executivul japonez ar urma să valideze această soluţie până la 31 octombrie, dar operaţiunea în sine nu ar putea începe înainte de 2022, potrivit mai multor media japoneze, întrucât o mare parte a apei stocate trebuie să fie refiltrată pentru a evacua alte elemente radioactive.

Această soluţie este extrem de contestată mai ales de pescarii şi fermierii japonezi, care se tem că imaginea produselor lor în rândul consumatorilor va avea şi mai mult de suferit.

Tritiul nu este periculos pentru sănătatea umană decât în doze ridicate, conform experţilor. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) pledează de asemenea pentru opţiunea unei diluări în mare. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Așa o fi? / Mafie în toată regula, frați români!

2 Așa arată „câmpul de luptă” după cheful de la ziua liderului AUR, Eugen Simion! Tot așa ar lăsa și țara dacă v…

3 CULISE Cum arată schema viitoarei conduceri PNL. Dacă va câștiga Cîțu

4 Așa o fi?

5 „Era ca un card de credit viu” / O adolescentă din România, salvată din ghearele unor animale care o vindeau în …