Japonia: Votul pentru înlocuirea lui Shinzo Abe, confirmat pentru 14 septembrie

Japonia: Votul pentru înlocuirea lui Shinzo Abe, confirmat pentru 14 septembrie

Votul din cadrul Partidului Liberal-Democrat (PLD) din Japonia pentru desemnarea celui care îi va succeda premierului Shinzo Abe, care şi-a înaintat demisia din motive de sănătate, va avea loc pe 14 septembrie, a confirmat miercuri o reprezentantă a formaţiunii pentru AFP.

Acest vot intern, al cărui favorit este considerat un apropiat al lui Abe, Yoshihide Suga, va fi urmat de un vot în parlament, foarte probabil pe 16 septembrie.

Însă această ultimă etapă pentru alegerea premierului nu ar trebui să fie decât o formalitate, în condiţiile în care PLD deţine controlul în cele două camere ale Dietei, împreună cu aliatul său, partidul Komeito.

Yoshihide Suga, actual secretar general al guvernului, ar urma să-şi anunţe oficial candidatura în timpul unei conferinţe de presă mai târziu în cursul zilei de miercuri. Majoritatea facţiunilor principale din cadrul PLD şi-au acordat deja sprijinul.

În vârstă de 71 de ani, Suga îşi are practic asigurată victoria, pentru că PLD a decis marţi să recurgă la un scrutin în format redus şi accelerat, în care doar parlamentarii şi delegaţii săi regionali vor putea vota.

Ceilalţi doi candidaţi deja declaraţi, Shigeru Ishiba şi Fumio Kishida, ambii în vârstă de 63 de ani, sunt puternic penalizaţi de acest mod de scrutin ce exclude baza membrilor de partid.

Preşedintele consiliului general al PLD, Shunichi Suzuki, a justificat marţi alegerea acestui mod de scrutin prin urgenţa situaţiei, date fiind problemele de sănătate ale lui Abe.

Premierul de 65 de ani, în funcţie de la sfârşitul lui 2012, a anunţat săptămâna trecută că intenţionează să demisioneze după ce i-a recidivat o boală inflamatorie cronică a intestinului, rectocolita hemoragică, ce a fost deja unul dintre motivele încheierii precipitate a primului său mandat, în 2007.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Ea i-a „spart mațele” lui Bendeac!

2 Așa arată sfidarea României...

3 „Din peste 850 de milioane de dolari, în 1990 când a fost lichidată ICE Dunărea s-au găsit 20 de dolari”

4 Priviți ce urgie e în Marea Britanie! Meteorologi: Condițiile sunt "terifiante"

5 Emilia Şercan / Dîncu este această lumină securistică care petrecea după-amiezile la vilele SRI cu Dragnea şi G…