Japonia/finanţări ilegale: Procurorii au decis să nu-l pună sub acuzare pe fostul premier Shinzo Abe

Japonia/finanţări ilegale: Procurorii au decis să nu-l pună sub acuzare pe fostul premier Shinzo Abe

Procurorii niponi au anunţat joi că au decis să nu-l pună sub acuzare pe fostul premier Shinzo Abe pentru că biroul său ar fi cheltuit în mod ilegal milioane de yeni (câteva sute de mii de euro) pe recepţii pentru susţinători, relatează Kyodo.

Procurorii au cerut în schimb sancţionarea cu o amendă a unuia dintre secretarii lui Abe, Hiroyuki Haikawa, pentru că nu a contabilizat în mod adecvat respectivele cheltuieli.

De la izbucnirea scandalului, în noiembrie anul trecut, fostul premier a dezminţit în mod repetat în parlament acuzaţiile că un grup care se ocupa cu gestionarea fondurilor sale politice ar fi achitat, parţial, respectivele recepţii.

Potrivit procurorilor, nu există dovezi că Abe ar fi ştiut de problemele legate de finanţarea acestor evenimente.

Haikawa este liderul grupului de susţinători ai lui Abe care a găzduit recepţii la două hoteluri de lux din Tokyo între 2013 şi 2019, cu prilejul sărbătoririi Cireşilor în floare, patronată în fiecare primăvară de guvern. Costul evenimentelor a fost de 23 de milioane de yeni (222.000 dolari) în cinci ani, mult mai mult decât sumele colectate de la invitaţi, dintre care mulţi erau alegători ai lui Abe din prefectura Yamaguchi din vestul Japoniei.

Participanţii au plătit fiecare doar 5000 de yeni, deşi o cină la un hotel de cinci state costă în mod normal peste dublu, au menţionat surse din cadrul anchetei citate de Kyodo.

Pentru a acoperi diferenţele, se crede că biroul lui Abe ar fi plătit în total 9 milioane de yeni în cei cinci ani, fără însă ca încasările şi cheltuielile să fi fost înregistrate în declaraţiile privind finanţările politice, ceea ce reprezintă o încălcare a legislaţiei în acest sens din Japonia.

Partidul Liberal Democrat, la guvernare, şi principalul partid de opoziţie, Partidul Democrat Constituţional, au convenit să-l convoace în parlament pentru explicaţii, vineri, pe fostul premier, care a demisionat în septembrie din motive de sănătate, după ce a doborât recorduri de longevitate (aproape nouă ani în două mandate) ca prim-ministru al Japoniei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu