Javier Milei va fi noul președinte al Argentinei și promite „sfârșitul decadenței”. Ce schimbări anunță

Javier Milei va fi noul președinte al Argentinei și promite „sfârșitul decadenței”. Ce schimbări anunță

Într-un moment de cotitură în politica Argentinei, economistul ultraliberal Javier Milei a triumfat, duminică, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, devenind președintele ales al țării. Anunțul inițial a fost făcut chiar de rivalul său, ministrul centrist al economiei, Sergio Massa.

Javier Milei Foto Profimedia

Cu un procent covârșitor de 55,95% din voturi, Milei l-a depășit în mod cert pe contracandidatul său, care fusese fruntaș în primul tur, pe 22 octombrie. Sergio Massa a recunoscut înfrângerea în fața susținătorilor săi adunați la sediul său de campanie din Buenos Aires, exprimându-și felicitările și dorindu-i succes lui Milei în perioada următoare.

„Sfârșitul decadenței” și începutul „reconstrucției Argentinei”

În discursul său de victorie, Javier Milei a subliniat că acest moment marchează „sfârșitul decadenței” și începutul „reconstrucției Argentinei”. Avertismentul său că „nu vor exista jumătăți de măsură” a evidențiat determinarea sa de a implementa reforme rapide și radicale pentru a adresa problemele economice grave cu care se confruntă țara.

„S-a terminat cu modelul sărăcitor al castelor, astăzi adoptăm modelul libertății, pentru a redeveni o putere mondială”, a declarat Milei.

El a subliniat necesitatea unei schimbări de paradigmă în politică și a insistat asupra importanței abordării problemelor majore precum inflația, stagnarea, lipsa locurilor de muncă reale și insecuritatea.

Javier Milei, cunoscut pentru pledoaria sa în favoarea unei terapii cu șoc pentru a revitaliza economia, a atras atenția asupra necesității de reforme fără ezitare: „Nu este loc pentru gradualism, nu este loc pentru soluții călduțe sau jumătăți de măsură.”

Viitorul președinte al țării a întins mâna „tuturor argentinienilor și liderilor politici” pentru a construi „noua Argentina”, dar a avertizat cu privire la posibila rezistență socială la schimbările propuse. În fața eventualei opoziții, Milei a declarat ferm că tot ceea ce este în conformitate cu legea este permis, subliniind determinarea sa de a elimina privilegiile care sărăcesc majoritatea.

Javier Milei va prelua mandatul pe data de 10 decembrie, urmându-l pe actualul președinte peronist, Alberto Fernandez.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat