Jehan Sadat, soţia preşedintelui egiptean asasinat Anwar Sadat şi importantă personalitate publică, a murit

Jehan Sadat, soţia preşedintelui egiptean asasinat Anwar Sadat şi importantă personalitate publică, a murit

Jehan Sadat, a doua soţie a preşedintelui egiptean Anwar Sadat asasinat în 1981 şi importantă personalitate publică, a decedat la vârsta de 87 de ani, a anunţat vineri Preşedinţia egipteană, informează AFP.

"Preşedinţia Republicii o plânge cu o imensă tristeţe pe Jihan Sadat, soţia regretatului preşedinte Anwar Sadat, erou de război şi de pace", se spune în comunicatul Preşedinţiei, care subliniază că fosta Primă Doamnă era "un model pentru femeile egiptene".

Jehan Sadat se afla până în urmă cu o zi într-o stare "critică", a declarat fiul său Mohamed Anwar Sadat, citat de publicaţia locală Youm7. Ea era spitalizată de mai multe săptămâni în Egipt, după o călătorie în SUA pentru îngrijiri medicale, potrivit aceleiaşi surse.

Potrivit comunicatului, preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a decis să o decoreze, postum, cu Ordinul Integrităţii.

Născută la Cairo în 1933 dintr-o mamă englezoaică şi un tată egiptean, ea a fost a doua soţie a preşedintelui Sadat, cu care s-a căsătorit în 1949. Acesta a fost asasinat pe 6 octombrie 1981 la vârsta de 63 de ani de către islamişti.

Profesoară universitară şi diplomat, Jehan Sadat a fost o personalitate publică importantă în ultimii 50 de ani în Egipt. Ea a predat până în ultimul său an de viaţă la Universitatea Maryland din SUA.

Carismatică, ea s-a implicat în acţiuni de caritate şi în special în apărarea cauzei femeilor. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /