Jens Stoltenberg către militarii Brigăzii Multinaționale: Trimiteți un mesaj clar - NATO e aici, e puternică, e unită

Jens Stoltenberg către militarii Brigăzii Multinaționale: Trimiteți un mesaj clar - NATO e aici, e puternică, e unită

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a felicitat luni pe militarii Brigăzii Multinaționale din Craiova pentru contribuția la menținerea securității națiunilor, afirmând că mesajul pe care aceștia îl transmit este acela că NATO este puternică și unită.

 "Este o mare onoare pentru mine să fiu aici astăzi cu voi. Împreună, contribuiți la menținerea securității națiunilor, la descurajarea amenințărilor și la apărarea granițelor estice ale Alianței. Prețuiesc ceea ce faceți. Trimiteți un mesaj clar: NATO este aici, NATO este puternică, NATO este unită", le-a spus Stoltenberg militarilor Brigăzii Multinaționale din Craiova, unde a efectuat luni, împreună cu președintele Klaus Iohannis, o vizită de informare.

Jens Stoltenberg a afirmat că NATO a ajuns la 5.000 de militari cu nivel foarte ridicat de operativitate și a creat un lanț de comandamente de mici dimensiuni de-a lungul flancului estic al Alianței.

"Sunt deosebit de încântat să pot vizita și brigada noastră din Craiova. Sunt recunoscător României pentru contribuția sa la securitatea colectivă a Alianței și pentru sprijinul acordat altor state, în calitate de națiune gazdă. Contribuiți la pregătirea forțelor din numeroase țări și ați crescut capacitatea acestora de a lucra împreună și de a răspunde prompt atunci când este nevoie. Această unitate este sub comandă românească. Am avut ocazia să văd personal nivelul de pregătire al soldaților români prezenți în teatrele de operații din Afganistan și Kosovo. Scorpionii Roșii au fost printre primele unități NATO care au servit în Afganistan, încă din anul 2002. Dar multe alte state au, de asemenea, trupe dislocate aici. Zece state ale Alianței s-au angajat să contribuie cu personal în cadrul comandamentului acestei brigăzi. Polonia a dislocat o companie și Portugalia, Bulgaria, Italia și Germania vor contribui de asemenea", a subliniat secretarul general al NATO.

Acesta le-a spus militarilor din Craiova, că NATO, care este o alianță transatlantică care are ca scop menținerea păcii și securității, are cei mai buni și mai hotărâți militari, bărbați și femei, iar la final i-a felicit pentru curaj și pentru profesionalism.

Președintele Klaus Iohannis, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, și șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, au efectuat luni o vizită de informare la sediul Brigăzii Multinaționale NATO Sud-Est (MN BDE) de la Craiova.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat pentru prima dată în iulie 2016, la începutul unui summit NATO de două zile de la Varșovia, că NATO va transforma o brigadă a Armatei României într-una multinațională pentru a spori prezența Alianței în Europa de Sud-Est.

În data de 27 septembrie 2016, după reuniunea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, președintele Klaus Iohannis a anunțat că Brigada 2 Infanterie "Rovine" din Craiova va fi brigada-cadru a acestei formațiuni multinaționale.

Brigada multinațională NATO, cu sediul central localizat în Craiova, a declarat Capacitatea Inițială (CI) în luna aprilie a acestui an, având cel puțin nouă aliați interesați de aderarea la ea.

La data de 30 aprilie 2017, din ordinul ministrului apărării naționale, a avut loc transformarea Brigăzii 2 Infanterie 'Rovine' în Comandamentul Brigăzii Multinaționale Sud-Est (HQ MN BDE-SE).

În 15 iulie, a avut loc ceremonia de activare a comandamentului, eveniment care a reprezentat integrarea oficială a HQ MN BDE-SE în Structura de Forțe NATO (NFS) pe baza implementării Planului de Acțiune pentru Ridicarea Capacității de Reacție a Alianței, stabilit în cadrul Summitului NATO de la Varșovia din anul 2016.

De asemenea, de la MN BDE SE, o baterie de apărare aeriană face parte din îmbunătățirea prezenței consolidate din Polonia, condusă de un grup de luptă din SUA.

Potrivit informațiilor furnizate AGERPRES de reprezentanții Brigăzii Multinaționale SE, construcția și funcționalitatea complexă a MN BDE SE reprezintă un obiectiv major pentru viitorul apropiat.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...