Jens Stoltenberg întreprinde o vizită la Ankara, în contextul unor tensiuni între Turcia şi SUA în legătură cu S-400

Jens Stoltenberg întreprinde o vizită la Ankara, în contextul unor tensiuni între Turcia şi SUA în legătură cu S-400

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, întreprinde luni o vizită la Ankara, în contextul unei dispute tot mai aprinse între Turcia şi SUA în legătură cu preconizata achiziţie de către partea turcă a sistemului de rachete sol-aer S-400, relatează agenţia DPA.

Stoltenberg s-a declarat încurajat de ''dialogul în curs de desfăşurare'' între Turcia şi SUA pe tema S-400, potrivit agenţiei turce de presă Anadolu.

Şeful NATO a salutat totodată ''discuţiile referitoare la o posibilă achiziţie de către Turcia a unui sistem de rachetă american Patriot'', un indiciu că acest fapt ar putea determina conducerea de la Ankara să-şi reconsidere poziţia referitoare la S-400.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat în mod repetat că Turcia nu va da înapoi de la acordul privind S-400, în pofida presiunii crescânde din partea Washingtonului, inclusiv ameninţări cu sancţiunile.

Potrivit Washingtonului, un aliat al NATO nu ar trebui să achiziţioneze un astfel de echipament de la un adversar:

SUA au ameninţat Turcia că riscă să fie exclusă din programul privind avionul F-35. Turcia este un membru în consorţiul implicat în producerea aparatului, precum şi un cumpărător.

''Deciziile privind echiparea armatei o iau statele'', a declarat Stoltenberg agenţiei Anadolu când a fost întrebat în legătură cu S-400. ''Dar... interoperabilitatea forţelor noastre armate este fundamentală pentru NATO pentru a ne întreprinde operaţiunile şi misiunile'', a adăugat el.

Luna trecută, Erdogan, exprimându-se alături de preşedintele rus, Vladimir Putin, a calificat achiziţionarea de sisteme S-400 ca fiind ''un drept suveran'' al ţării sale.

Jens Stoltenberg va avea în cursul zilei o întâlnire cu Recep Tayyip Erdogan. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa