Jianu, despre reintroducerea supraaccizei la combustibili: Prețurile au crescut deja, fără ca acciza să fi fost introdusă

Prețurile la combustibili au crescut deja, fără ca acciza să fi fost introdusă, a declarat, marți, președintele Consiliului Național pentru Întreprinderile Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR), Florin Jianu, într-o conferință de specialitate, referindu-se la măsura reintroducerii supraaccizei la combustibili.

"Când introduci o măsură în economie, economia o absoarbe, o asimilează. Las-o acolo! De ce să scoți la 1 ianuarie 2017 o acciză ca să o introduci peste 9 luni? Ce se întâmplă de fapt în economie? În momentul în care scoți o taxă, cuantumul scăderilor de prețuri nu e egal cu cuantumul taxi respective, iar când o reintroduci, fapt ce s-a întâmplat zilele acestea, deja prețurile au fost crescute fără ca acciza să fi fost introdusă. Ceea ce spun eu acum este o pledoarie pentru predictibilitate și stabilitate", a spus Florin Jianu.

Acesta a afirmat că în cazul în care premierul are dreptate și economia este funcțională nu ar trebui să existe măsuri precum TVA splitat sau reintroducerea supraaccizei la combustibili.

"Prim ministrul a fost ieri în Parlament și a prezentat rezultatele economice. Eu plec de la două ipoteze: faptul că prim ministrul României e de bună intenție și al doilea fapt e că deține informațiile cele mai substanțiale în ceea ce înseamnă mediul economic. Și, atunci, teoretic, dânsul are dreptate în ce spune. Dincolo de declarațiile politice, și de o parte și de alta ne uităm la ceea ce spune premierul. Și atunci, dacă economia e funcțională, lucrurile sunt în regulă, există suficiente date ca în bugetul de stat să nu avem modificări. Atunci, nu mi-aș dori să mai vedem o astfel de propunere: TVA splitat, impozite care se schimbă de la o zi la alta sau alte tipuri de măsuri cum e reintroducerea accizei. De fapt acel 'stabilitate și predictibilitate' asta înseamnă", a adăugat Jianu.

În opinia acestuia, impozitul zero pe dividende nu este o idee foarte bună, pentru că va duce la diferență mare între impozitarea capitalului și a forței de muncă.

"Pe niciunul dintre întreprinzători nu l-am auzit rupându-și hainele de pe el spunând 'Eu am nevoie de dividende zero în acest moment pentru că, altfel, nu pot să mă dezvolt'. Nu, nu e aceasta măsura! Trebuie să ne uităm la impozitarea forței de muncă, la fondurile europene, la debirocratizare și la alte lucruri", a explicat președintele CNIPMMR.

În altă ordine de idei, Florin Jianu a spus că ar dori să vadă promovată în această toamnă o lege prin care statul să nu mai poată cere un document pe care îl deține.

AGERPRES/(A — autor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Irina Giurgiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum se stă. Ultimele cifre și calcule din taberele principalelelor partide

2 Se întoarce foaia? Gunoiul care l-a înregistrat pe Nicușor Dan, chemat de procurori cu înregistrările difuzate…

3 Sindile, audiat la DNA! În vârstă de 42 de ani, șeful jandarmilor la represiunea din 10 august s-a pensionat p…

4 CTP / Nu votez cu madam Cârnat

5 Ultimul sondaj înainte de alegerile de duminică. Nicușor Dan și Gabriela Firea, umăr la umăr în lupta pentru P…