Jigodia Națională are CUMPĂNĂ. La Barou

Jigodia Națională are CUMPĂNĂ. La Barou

Baroul Bucureşti discută marţi cererea Monicăi Macovei de excludere din rândul avocaţilor a Jigodiei Naționale pe motiv că i-a fost retras titlul de doctor în Drept în baza căruia a fost primit în avocatură fără examen.

Monica Macovei va fi prezentă marţi la Baroul Bucureşti pentru a-şi susţine cererea. Pe 31 august, şedinţa Consiliului a fost suspendată la cererea lui Macovei, având în vedere că era necesară prezenţa acesteia la Parlamentul European. „Vreau să mă duc la Baroul Bucureşti pentru a argumenta juridic excluderea din profesie a lui Victor Ponta, al cărui titlu de doctor în Drept a fost retras de ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. Nu mă interesează personajul Ponta, ci respectarea legii”, a scris Monica Macovei pe pagina sa de Facebook.

Penalul a fost prezent la şedinţa din 31 august a Consiliului Baroului Bucureşti unde a susţinut că retragerea titlului său de doctor este în procedura plângerii prealabile.

Avocatul Daniel Fenechiu, membru al Consiliului Baroului Bucureşti, a explicat pentru „Adevărul“ de ce s-a amânat decizia în cazul lui Victor Ponta. „S-a luat decizia ca, în conformitate cu principiul confraternităţii profesionale, să fie ascultate ambele părţi. Am ascultat punctul de vedere al dl. Ponta, s-a apreciat că ar fi neelegant pentru d-na Monica Macovei, care nu a putut să vină. A fost invitată la şedinţa de săptămâna viitoare pentru a fi ascultată. Deci, din curtoazie profesională“, a spus Daniel Fenechiu.

Practic, europarlamentarul Monica Macovei este cea care a cerut, pe 2 august, Baroului Bucureşti, printr-o solicitare scrisă, excluderea lui Victor Ponta din avocatură, invocând faptul că acesta a dobândit calitatea de avocat fără examen, ca titular al diplomei de „doctor în drept”, titlu care i-a fost retras.

„Vă solicit excluderea imediată din Baroul Bucureşti a dl Victor Viorel Ponta, întrucât acesta a dobândit calitatea de avocat fără examen, ca titular al diplomei de «doctor în drept». Titlul de doctor i-a fost retras de ministrul Educaţiei, pe baza deciziei definitive că lucrarea a fost plagiată, astfel încât domnul Ponta nu mai îndeplineşte condiţiile legale pentru a exercita profesia de avocat", afirmă Monica Macovei în solicitarea adresată decanului Baroului Bucureşti.

Daniel Fenechiu a ţinut să precizeze că decizia pe care trebuie să o ia Baroul Bucureşti nu este una grea. „Decizia va fi foarte uşoară. E o procedură judiciară în curs, în care persoana împotriva căreia a fost depusă plângerea (Victor Ponta-n.r.) a făcut o cerere de suspendare până se va lua o decizie în instanţa de contencios administrativ, iar pe de altă parte, din perspectivă legală, revocarea unui titlu produce efecte doar pentru viitor. Deci titlul este revocat de la data rămânerii definitive a deciziei luată de ministru. Atunci se poate prefigura care va fi decizia Baroului“, a precizat avocatul.

Jigodia Națională se ţine cu dinţii de titlu

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a propus pe 30 iunie retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta, pentru că teza sa de doctorat nu respectă standardele de etică a cercetării ştiinţifice. Ponta a constestat decizia dar, în urma unei noi analize, Consiliul General al CNATDCU a transmis Ministerului Educaţiei decizia finală, prin care a menţinut hotărârea că teza de doctorat elaborată de Victor Ponta este un plagiat. Drept urmare, pe 1 august, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a emis ordinul de ministru prin care i-a fost retras titlul ştiinţific de doctor în drept lui Victor Ponta.

Lăsat fără titlu şi cu premisele pierderii postului din Barou, dar şi a dreptului de a preda, Victor Ponta a depus la Curtea de Apel Bucureşti o cerere de „suspendare executare act administrativ ordin. nr. 4662/01.08.2016”. Mai pe scurt, cere revocarea ordinului de ministru prin care i se retrage titlul de doctor.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?