Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, a venit în România: Wikipedia nu se termină niciodată

Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, a venit în România: Wikipedia nu se termină niciodată

Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, a fost prezent marţi, în România,în cadrul "McCann/ Thiess Conferences", pentru a dezvălui cele mai recente proiecte ale platformei pe care o conduce. A oferi cunoaştere, crede Wales, înseamnă a fi uniţi în faţa provocărilor iminente precum terorismul.

La 15 ani de la lansare, antreprenorul şi fondatorul enciclopediei online Wikipedia, americanul Jimmy Wales a dezvăluit, în cadrul conferinţei "McCann/ Thiess", de marţi, filosofia din spatele acestei enciclopedii accesate la nivel mondial şi cum a reuşit prin intermediul acestei platforme să revoluţioneze modul în care oamenii din întreaga lume au acces la informaţii.

Conferinţa la care au participat jurnalişti şi admiratori ai lui Wales, a fost cea de-a patra ediţie a "McCann/ Thiess Conferences", desfăşurată la sediul McCann din Bucureşti.

Informaticianul şi omul de afaceri american Jimmy Donal Wales a declarat că Enciclopedia Wikipedia are nu mai puţin de 283 de limbi traduse şi peste 40 milioane de articole scrise, iar ideea Wiki l-a dus în topul celor mai influente 100 de personalităţi ale lumii.

El a punctat principalele proiecte ale companiei, dar şi faptul că aceasta trebuie să fie mereu permeabilă la schimbare: „Wikipedia este la al 15-lea an, suntem site-ul cu numărul 5 in lume, avem multe iniţiative în derulare. În limba română sunt peste 420.000 de articole. Este cea de-a 25-a limbă a Wikipedia. Avem mai multe puncte-cheie. Avem un program numit editorul vizual care se află în Beta acum, îl puteţi încerca. Editorul vizual este o interfaţă mult mai intuitivă, este mult mai uşor să editezi cu aceasta. Un alt program este Wikipedia Zero. Wikipedia este un site caritabil, un proiect caritabil de a aduce informaţii gratuite tuturor, în propria lor limbă. Există o rată extrem de ridicată a utilizării dispozitivelor mobile în ţările în curs de dezvoltare. Următoarele două miliarde de oameni accesează informaţii online cu ajutorul dispozitivelor mobile. Pentru noi, prezenţa dispozitivelor mobile este extrem de importantă. Am făcut un parteneriat cu marile companii de telefonie mobilă. Acestea oferă acces la Wikipedia fără costuri suplimentare la descărcarea datelor, oricine poate accesa Wikipedia de pe un smartphone fără a-şi face griji în privinţa costurilor. Tinerii care au telefoane mobile nu mai sunt îngrijoraţi de costurile descărcărilor de pe Internet.”, a declarat Jimmy Wales în scurta sa prezentare a companiei.

Acesta a iniţiat, apoi, un dialog cu publicul care a fost curios să i se răspundă mai multor întrebări. Între aceste răspunsuri, remarcăm câteva:

„Avem o comunitate extrem de activă de voluntari care se implică pentru a explica ceea ce întâmplă inspirându-se din sursele majore de ştiri. Din cauza diversităţii se uită şi la sursele din alte limbi şi realizează o sinteză.” Astfel, Wales a declarat că atunci când s-a uraganul Katrina a lovit SUA, mai ales New Orleans, anumiţi experţi din comunitate au oferit informaţii preţioase şi avizate referitoare la parcursul uraganului.

Amuzat, Wales a mai exprimat că nu este de părere că în viitor roboţii vor putea scrie articole pe Wikipedia: „Nu cred că aşa ceva va fi posibil în prezent. Avem anumite articole unde oamenii pot umple anumite şabloane cu un anume conţinut, iar informaţiile sunt puse de pe o bază de date, dar nu implică inteligenţă artificială. Nu cred că ne apropiem de aşa ceva. Nici măcar recenta competiţie dintre DeepMind şi un campion de go, care a fost învins de computer. Este un domeniu restrâns al gândirii umane. Încă nu am văzut ca un robot să scrie un paragraf frumos. Asta rămâne încă una dintre cele mai frumoase activităţi umane şi va mai trece mult timp până să se depăşească acest punct”, a exprimat fondatorul Wikipedia.

Referitor la faptul că lumea academică tratează cu o anumită superioritate informaţiile preluate de pe Wikipedia, întrucât acestea nu ar fi informaţii ”de încredere” pentru utilizarea în sfera universitară, Jimmy Wales a declarat: „Ne dorim să avem informaţii de cea mai bună calitate, vrem să obţinem o mai bună calitate decât a informaţiile dintr-o enciclopedie tradiţională. Acesta este ţelul nostru. Chiar dacă ne atingem acest ţel, nu credem că Wikipedia ar trebui să fie o sursă pentru scrierea lucrărilor academice. Motivul este acelaşi pentru care nu ar trebui să se utilizeze enciclopediile pentru aceste lucrări. Rolul enciclopediei în procesul de documentaţie nu este acesta. Dacă eşti student, ar trebui să apelezi la Wikipedia ca punct de pornire, nu ca punct terminus, pentru a te orienta, iar apoi îţi începi cercetarea. De fiecare dată când am văzut studii care au analizat nivelul de calitate al Wikipedia, ceea ce am găsit este faptul că aceasta este similară calităţii enciclopediilor tradiţionale. Avem anumite puncte forte şi unele mai slabe. Printre cele forte este că acoperim mult mai multe domenii decât orice enciclopedie, avem mulţi oameni care contribuie la anumite chestiuni. Pe de altă parte, pentru că este o muncă în derulare, se pot strecura greşeli. O problemă tipică în articolele Wikipedia este că oamenii se concentrează să scrie pe paragrafe şi ideile se repetă. Ne dorim să îmbunătăţim acest lucru. Wikipedia nu se va termina niciodată, acesta înseamnă proiectul cu adevărat.”

Fondatorul Wikipedia a explicat pentru MEDIAFAX care este filosofia din spatele Wikipedia: „Filosofia de bază a Wikipedia este una iluministă: că talentul este distribuit în rândurile populaţiei, că mulţi oameni au inteligenţa de a contribui la proiect, că oamenii trebuie să aibă acces la informaţii, la cunoaştere, că a ţine oamenii departe de cunoaştere este o greşeală şi nu îi face mai educaţi. Cu cât este mai uşor accesul la informaţie, cu atât sunt oamenii mai educaţi. Pe de altă parte, observăm o puternică legătură între utilizarea Wikipedia şi lectura cărţilor. Aceasta nu descurajează oamenii să citească cărţi, le suscită interesul, se implică, au parte de context mai vast, au capacitatea de a înţelege lucruri mai avansate pentru că se pot informa. Aşa spune că una dintre problemele cu care se confruntă Wikipedia, dar şi celelalte enciclopedii tradiţionale, un student sau un jurnalist leneş va citi doar la suprafaţa şi nu va pătrunde în profunzime, dar aceasta este o problemă umană şi nu una legată de Wikipedia.” a exprimat Jimmy Wales.

Pe de altă parte, Wales a spus de ce a optat ca site-ul să nu permită reclamele publicitare: „Suntem o organizaţie non-profit şi am ales să nu optăm pentru reclame. Sunt multe motive întemeiate. O provocare este că ne constrânge volumul de bani de care dispunem, bugetul nostru la această oră este de 60 de milioane de dolari pe an, ceea ce pentru site-ul cu numărul 5 în lume este un buget destul de mic. Avem o comunitate uriaşă de voluntari care lucrează şi încercăm să conducem organizaţia Wikipedia Foundation într-o manieră extrem de responsabilă financiar. Suntem fericiţi că strângerea de fonduri provine de la donatori mici, oameni care dau 500 de euro, de pildă. E important. Comunitatea noastră este foarte independentă. Dacă am fi dependenţi de alţi donatori mari, atunci aceşti şi-ar dori ceva...Avem câţiva donatori mari, dar nu ne dictează politica companiei.”

Rugat să enumere trei greşeli care s-au întâmplat şi pe care nu le-ar mai face, Wales a declarat că multe dintre erorile din trecut nu s-ar mai întâmpla astăzi pentru că s-a schimbat contextul. Totodată, el s-a declarat un „optimist patologic”.

Îl plus, Wales a abordat şi un subiect extrem de prezent în mediul virtual al zilei de astăzi, social media: „Social media este o parte foarte mare a vieţilor noastre. Oamenii folosesc social media pentru a descoperi lucruri noi. Pentru noi, este ceva la care medităm în privinţa modalităţilor în care oamenii găsesc informaţiile online. Ştim că sunt multe modalităţi de consum. În noua noastră aplicaţie IOS, am schimbat interfaţa într-o modalitate tipică felului în care oamenii accesează informaţii pe dispozitivele mobile. Este vorba de un feed de accesări bazate pe istoria browserului utilizatorului.”

Punctul de pornire al Wikipedia a fost, potrivit lui Jimmy Wales, software-ul open source, gratuit, şi colaborarea online dintre creatorii de software, colaborare pe care a dorit să o extindă dincolo de software, la proiectele culturale. Acesta a exprimat cum şi-ar dori să fie amintită Wikipedia în următorii 100: „Sper ca oamenii să folosească Wikipedia şi în următorii 100 de ani. Suntem încă la începutul Internetului, Tim Berners-Lee a fost aici anul trecut, marcând cel de-al 25-lea an al World Wide Web, 25 de ani pare mult timp, dar dacă ne gândim la istoria automobilului, acum 25 de ani se folosea încă o tehnologie primitivă, departe de unde s-a ajuns astăzi. Cred că acelaşi lucru se aplică şi Internetului. Suntem la început. Când oamenii se vor uita la primele etape ale Internetului, şi ale Wikipediei se vor uita ca la ceva foarte bun, într-o epocă foarte dificilă a terorismului şi a conflictelor, un grup de oameni s-au reunit ca voluntari şi spirite caritabile, pentru a oferi acces la cunoaştere tuturor. Aşa sper să fim amintiţi. Nu ştiu dacă cineva îşi va aminti de mine. Poate îşi va aminti de pantofii mei”, a glumit Wales.

Fondatorul enciclopediei online a vorbit şi despre problema cenzurii, de pildă Wikipedia a fost din nou interzisă în China, declarând că nu va recurge la compromisuri, precum şi despre fenomenul „cyberbullying-ului”, declarând că este necesară o anumită etică în mediul online.

Nu în ultimul rând, Jimmy Wales a fost întrebat care a fost primul lucru căutat pe Wikipedia despre România, iar răspunsul său a fost: „Când am căutat pe Wikpedia despre România , am fost interesat de limba română. În România am fost surprins că numărul de vorbitori de limba ungară este de 8%. Nu ştiam asta. Apoi, vorbitorii de rromani, poate 2-3%. Am luat notă. E interesant. Aceste lucruri îţi dau o anumită înţelegere asupra societatăţii. De asemenea, am remarcat că sunt foarte multe limbi în România care sunt recunoscute oficial, e o lista lungă.”, a exprimat fondatorul Wikipedia, în încheierea conferinţei.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria