JO 2016 - Graziela Vâjială: Fiecare sportiv olimpic român va fi testat de trei ori în acest an

JO 2016 - Graziela Vâjială: Fiecare sportiv olimpic român va fi testat de trei ori în acest an

Președinta Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD), Graziela Vâjială, a afirmat că în acest an fiecare sportiv olimpic român va fi testat de trei ori înaintea Olimpiadei de vară de la Rio de Janeiro (5-21 august).

Prezentă în calitate de vicepreședinte la prima reuniune a Biroului Executiv al Conferinței Statelor Părți la Conferința Internațională UNESCO împotriva Dopajului în Sport de la București, Graziela Vâjială a declarat că în anul olimpic este normal că crească numărul controalelor pentru a se evita probleme de dopaj la Rio de Janeiro.

''În an olimpic și preolimpic, întotdeauna numărul controalelor antidoping crește, inclusiv la noi. Este o mândrie pentru țara noastră pentru că de la Olimpiada de la Atena, România nu a mai avut niciun sportiv dopat și a participat la JO de vară, de iarnă și de tineret cu sportivi 100% curați și asta oglindește și eficiența echipei ANAD. Orice sportiv olimpic român va fi testat anul acesta de două ori în afara competiției și o dată înaintea plecării delegației la competiție. Lucrăm permanent cu COSR în testarea sportivilor olimpici. Suntem în finalizarea contractului privind testele pentru sportivi olimpicii și colaborăm foarte bine cu COSR'', a declarat președinta ANAD.

În 2015, ANAD a efectuat 3.008 controale antidoping, din care 13 au fost pozitive.

''Din 3.008 teste efectuate anul trecut, atât la comanda federațiilor, cât și testele efectuate cu bani de la bugetul de stat, au fost 13 cazuri de dopaj, dintre care 12 sportivi și un antrenor, care a fost suspendat pe viață. Am avut cam același procent față de anul precedent, 0,4%. Avem chiar un procent foarte mic, pentru că pe plan internațional procentul testelor pozitive se situează între 1 și 2%.'', a concluzionat Graziela Vâjială.

ANAD găzduiește prima reuniune a Biroului Executiv al Conferinței Statelor Părți la Convenția Internațională UNESCO împotriva Dopajului în Sport. În 29-30 octombrie 2015, la Paris a avut loc a cincea conferință a Convenției Internaționale împotriva Dopajului în Sport UNESCO, ocazie cu care s-a ales Biroul Executiv.

''Ca o recunoaștere a modului în care România a implementat prevederile Convenției, am fost aleasă vicepreședinte în cadrul Biroului Executiv și s-a stabilit ca prima reuniune a Biroului să aibă loc la București. Președintele acestei convenții este dl. Dr. Saleh Konbaz Mohammed din Arabia Saudită, țară care deține președinția. Vor fi prezenți personalități de pe patru continente și dl. Marcellin Dally, secretarul Convenției Internaționale COP5. Dânsul reprezintă UNESCO în cadrul Biroului'', a precizat președinta ANAD.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”