JO 2016: Președintele COSR, Alin Petrache, își asumă ''neîndeplinirea obiectivului'' la Jocurile de la Rio

JO 2016: Președintele COSR, Alin Petrache, își asumă ''neîndeplinirea obiectivului'' la Jocurile de la Rio

Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Alin Petrache, a afirmat că își asumă ''neîndeplinirea obiectivului'' delegației României la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, într-o declarație de presă publicată pe site-ul forului olimpic național.

''Doresc să îmi asum în fața opiniei publice din România, ca președinte al COSR, neîndeplinirea obiectivului la această ediție a Jocurilor Olimpice — Rio 2016. Analiza responsabilităților, a rezultatelor și a pregătirii competiției o vom face, așa cum este normal, în cadrul Comisiei Tehnice, pe care o voi convoca în cel mai scurt timp statutar posibil. În prima ședință a Comitetului Executiv, personal, și sper că întreaga echipă de conducere, să ne depunem mandatul în fața celor ce ne-au ales, pentru ca analiza activității să nu fie blocată din considerente ierarhice, de funcție'', afirmă Petrache.

Președintele COSR face un apel la opinia publică ''să fie alături de sportivii și antrenorii români, indiferent de rezultatele pe care aceștia le obțin. Dezamăgirile, tristețile și bucuriile lor sunt ale noastre, ale tuturor, și doar arătându-le susținere în ceea ce fac îi putem încuraja și motiva în a accepta noi provocări sportive''.

Petrache își exprimă speranța că poate Jocurile de la Rio vor marca un nou început în sportul românesc, o schimbare profundă a acestuia: ''Poate că Jocurile Olimpice de la Rio vor fi borna care marchează sfârșitul unui drum în sportul românesc și, în același timp, un nou început, o schimbare structurală, profundă, a acestuia; o racordare legislativă, financiară și funcțională a sportului românesc la realitățile lumii sportive ale secolului al XXI-lea. Sportul românesc este astăzi blocat în cadrul legislativ și organizatoric al României anilor '70-'80 din secolul trecut. Performanțele individuale, eforturile remarcabile ale unor sportivi și tehnicieni, sacrificiile acestora și ale familiilor lor nu pot suplini, la nivel național, un sistem sportiv depășit, anacronic''.

Alin Petrache afirmă că ''rezultatele de la Rio nu sunt decât o confirmare a realității sportului românesc de astăzi'', iar ''măsurile pompieristice, de heirup, chiar înnobilate de eforturile extraordinare ale unor federații, ale unor sportivi și ale unor antrenori de excepție, nu pot duce la performanțe sistemice'', precizând că în cei aproape doi ani de când a fost ales în funcția de conducător al COSR a căutat să pună în aplicare principiile din programul votat de Adunarea Generală a COSR la alegerea sa, ''România olimpică 2014-2024''.

Președintele COSR consideră că ''nu o persoană sau mai multe, fie ele alese sau numite, din structurile cluburilor sportive, ale federațiilor, ale COSR sau ale ministerului de resort, pot, prin venirea sau prin plecarea lor, să schimbe sistemul sportiv românesc. O schimbare structurală nu ține de persoane, de funcții sau organigrame''. Petrache spune că e nevoie de un ''Acord Național pentru Sport'', care să integreze toate segmentele mișcării sportive-școlare, universitare, de masă, de performanță — ''într-o perspectivă de dezvoltare de 10-20 de ani, într-un cadru legislativ și financiar garantat de lege, cu o structură organizatorică și funcțională conformă cu realitățile sportive ale lumii în care trăim — aceasta este condiția renașterii sportului românesc''.

Alin Petrache le-a mulțumit tuturor sportivilor și antrenorilor români prezenți la Rio, tuturor celor din echipa olimpică. ''A fost o onoare pentru mine să fiu alături de voi. Așa cum am spus mereu, victoriile sunt doar ale voastre'', a adăugat președintele COSR, care a avut un gând bun și pentru gazetarii sportivi români, ''care au fost cu sufletul alături de echipa olimpică românească''.

''Pentru toți sportivii României care, începând de astăzi, privesc către Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, un îndemn: Aveți încredere, nu vă pierdeți speranța! Veți fi acolo și veți reuși!'', a mai spus Petrache.

Înaintea plecării delegației României la Rio de Janeiro, Alin Petrache declara că, ținând cont de estimările federațiilor naționale, așteaptă ca România să obțină între șase și opt medalii, poate chiar nouă la Jocurile Olimpice 2016.

România a participat cu 96 sportivi și 7 rezerve la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, în perioada 5-21 august, și a cucerit cinci medalii, una de aur, una de argint și trei de bronz .

Aurul a fost adus de echipa feminină de spadă (Simona Gherman, Simona Pop, Ana-Maria Popescu, Loredana Dinu), argintul a fost obținut de tenismenii Florin Mergea și Horia Tecău la dublu masculin, bronzul a fost luat de Gabriel Sîncrăian la haltere (cat. 85 kg), de canotoarele de la 8+1 (Roxana Cogianu, Ioana Strungaru, Mihaela Petrilă, Iuliana Popa, Mădălina Bereș, Laura Oprea, Adelina Boguș, Andreea Boghian și Daniela Druncea) și de Albert Saritov (lupte libere, cat. 97 kg).

Tricolorii au mai reușit, de asemenea, o clasare pe locul 4 (gimnastul Marian Drăgulescu la sărituri), trei locuri cinci (Corina Căprioriu — judo, cat. 57 kg, luptătorul de greco-romane Alin Alexuc — cat. 98 kg și sabrerul Tiberiu Dolniceanu), un loc 6 (gimnastul Andrei Muntean la paralele), două locuri șapte (judoka Andreea Chițu — cat. 52 kg, gimnasta Cătălina Ponor — bârnă) etc.

România a avut cea mai slabă clasare în clasamentul pe medalii la Jocurile Olimpice după al doilea război mondial, locul 47.

Trendul descendent al sportului românesc se menține după locul 14 la Atena, 17 la Beijing și 27 la Londra. Cea mai bună clasare a României la o ediție a Jocurilor Olimpice a fost în 1984, la Los Angeles, locul al doilea, urmată de un loc 5 la Montreal, în 1976, și locul 6 la Moscova, în 1980.

AGERPRES (AS-editor: Mihai Țenea, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 Marele dușman al Armatei României este solda de grad, care produce mai multă discordie între militari decât propaganda rusă

3 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

4 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

5 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina