JO 2020 - Haltere: Neozeelandeza Laurel Hubbard, prima sportivă transgender de la Jocurile Olimpice, nu a ridicat nicio bară

JO 2020 - Haltere: Neozeelandeza Laurel Hubbard, prima sportivă transgender de la Jocurile Olimpice, nu a ridicat nicio bară

Halterofila neozeelandeză Laurel Hubbard a scris istorie luni la Tokyo, devenind prima sportivă transgender care participă la Jocurile Olimpice, însă nu a reuşit să ridice nicio bară la categoria +87 kg, transmite AFP.

Hubbard, zâmbind dar şi vizibil emoţionată din cauza mizei când a sosit pe platou, a început concursul cu o încercare de a ridica 120 kg, apoi a încercat de două ori să ridice 125 kg, însă a eşuat la toate cele trei tentative.


Foto: (c) Yang Lei / Xinhua


Hubbard, 43 de ani, s-a născut bărbat şi a concurat în competiţii masculine de juniori înainte de a începe un proces de tranziţie pentru a deveni femeie către vârsta de 30 de ani.

Hubbard este cea mai în vârstă halterofilă de la Jocuri.


Foto: (c) Yang Lei / Xinhua


Sportiva neozeelandeză era eligibilă să concureze la Jocurile Olimpice începând cu 2015, când CIO a emis noi linii directoare care permit oricărui sportiv transgender să concureze ca femeie cu condiţia ca nivelul de testosteron să fie sub limita de 10 nanomoli pe litru cu cel puţin 12 luni înainte de prima lor competiţie.

Prezenţa sa la Tokyo a provocat o dezbatere complexă referitoare la probleme de bioetică, de drepturile omului, de ştiinţă, echitate şi identitate în sport.


Foto: (c) MICHAEL REYNOLDS / EPA


În opinia suporterilor lui Hubbard, calificarea sa la JO reprezintă o victorie pentru inclusivitate şi pentru drepturile persoanelor transgender.

Alte voci consideră însă că ea beneficiază de un avantaj nedrept faţă de rivalele sale.
AGERPRES (AS/autor: Mircea Lazaroniu; editor: Adrian Drăguţ, MICHAEL REYNOLDS / EPA)


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa