JO 2020: Unele competiţii olimpice de la Tokyo s-ar putea desfăşura cu porţile închise, anunţă presa japoneză

JO 2020: Unele competiţii olimpice de la Tokyo s-ar putea desfăşura cu porţile închise, anunţă presa japoneză

Unele competiţii din cadrul Jocurilor Olimpice de la Tokyo (23 iulie - 8 august) ar putea avea loc cu porţile închise, a anunţat vineri un ziar japonez, în timp ce autorităţile sunt îngrijorate în legătură cu actuala creştere a cazurilor de Covid-19 din capitala niponă, informează AFP.

Organizatorii Jocurilor au decis luna aceasta să autorizeze publicul rezident în Japonia, însă numai la 50% din capacitatea fiecărui sit olimpic şi în limita maximă de 10.000 de persoane.

Potrivit cotidianului Yomiuri, spectatorii ar putea fi în cele din urma excluşi de la anumite competiţii care vor avea loc seara sau în arene de dimensiuni mari.

Măsura ar putea fi luată în contextul în care guvernul japonez intenţionează să prelungească de la două la patru săptămâni restricţiile anti-Covid-19 la Tokyo, care ar trebui să se încheie pe 11 iulie, potrivit presei locale.

Aceste noi restricţii, pe care guvernul le-ar putea anunţa săptămâna viitoare, ar trebui prin urmare să se aplice până la deschiderea Jocurilor Olimpice sau chiar pe toată durata evenimentului.

Actualele restricţiile vizează în special barurile şi restaurantele, invitate să închidă seara devreme şi, de asemenea, plafonează la 5.000 numărul spectatorilor la evenimente de masă (întâlniri sportive, concerte).

Prim-ministrul Yoshihide Suga a avertizat joi că "este posibil să nu existe spectatori" la JO de la Tokyo . "Vom acţiona având ca prioritate absolută siguranţa şi securitatea populaţiei japoneze", a spus Suga.

Cazurile zilnice de Covid-19 sunt în prezent în creştere la Tokyo, unde s-au înregistrat peste 700 de noi infectări miercuri, un record de la sfârşitul lunii mai, în timp ce joi numărul cazurilor a trecut de 670.

Odată cu posibila reducere a numărului maxim de spectatori la întrecerile de la Tokyo, organizatorii Jocurilor se confruntă cu o problemă de ultim moment, pentru că aceştia intenţionau să organizeze marţi o tragere la sorţi pentru a desemna deţinătorii de bilete din Japonia autorizaţi să asiste la eveniment.

Această tragere la sorţi ar urma să fie amânată, conform presei nipone. Ea era destinată retragerii a circa 900.000 de bilete dintr-un total de 3,6 milioane care au fost vândute în Japonia pentru Jocurile Olimpice.

Spectatorii care urmau să vină din străinătate pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost interzişi încă din luna martie.

Criza sanitară a fost ţinută mai bine sub control în Japonia decât în multe alte ţări, arhipelagul nipon înregistrând până acum mai puţin de 15.000 de decese legate de Covid-19, conform cifrelor oficiale.

Însă pandemia a reprezentat un test dur pentru sistemul medical, care se teme să nu fie copleşit dacă situaţia se înrăutăţeşte din nou, odată cu startul Jocurilor Olimpice. Aproximativ 11% din populaţia japoneză a primit până acum două doze de vaccin împotriva coronavirusului.
AGERPRES (AS/autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...